Latijns-Amerikaanse muziek in Het Stadshuus

0
Michael Buerger (l) en Rien Wulffraat (foto: PR)

LOCHEM – Op zaterdag 26 september spelen Rien Wulffraat (piano) en Michael Burger (contrabas) een uur Latijns-Amerikaanse muziek in Het Stadshuus. De titel van het concert – ‘Een lach en een traan’ – kan sommige Lochemers bekend in de oren klinken. Het is namelijk een (kleine) reprise van het concert dat in februari onder dezelfde titel werd gehouden in de Synagoge.

Door de coronamaatregelen wordt het een intiem concert voor slechts 25 bezoekers. Maar door twee keer een uur op te treden zijn er in totaal 50 kaarten beschikbaar.

Wim Statius Muller

Tijdens ‘Een lach en een traan’ wordt muziek gespeeld van onder meer Wim Statius Muller (1930-2019). Deze op Curaçao geboren componist woonde in werkt in Nederland voor de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Zijn hart lag echt in Curaçao én in de muziek. Hij groeide in muzikaal opzicht op met de bekende klassieke componisten maar voegde steeds vaker ritmes van de Antillen toe aan zijn composities die misschien wel het dichtst bij de muziek van Chopin liggen.

Schaamteloos romantisch

Onder meer Prinses Beatrix is een bewonderaar van de muziek van Statius Muller. Dat geldt ook voor Rien Wulffraat die het werk van de componist in Lochem introduceerde tijdens de laatste editie van de Huiskamerconcerten. Begin dit jaar zei hij over ‘Een lach en een traan’: “We worden schaamteloos romantisch en ongeremd sentimenteel. We zijn niet bang voor een traan.”

Tijdens het concert spelen Wulffraat en Buerger verder werk van de Braziliaan Ernesto Nazareth (1863-1934). Zijn composities zijn vergelijkbaar met die van Statius Müller maar ritmisch nog iets pittiger.

Kaarten

Wie erbij wil zijn kan vanaf nu kaarten kopen bij de balie van Het Stadshuus. Dat kan tijdens de openingsuren van de huiskamer. De kaarten kosten 12,50 euro kunnen alleen á contant worden afgerekend. Telefonische reservering is niet mogelijk.

De concerten op 26 september beginnen om 19.00 en 20.45 uur en duren steeds een uur.