Aantal gescheiden inwoners gemeente Lochem net onder gemiddelde

0
Foto ter illustratie (foto: Kelly Sikkema / unsplash.com)

LOCHEM/GORSSEL – Vandaag (vrijdag 11 september) is het de Dag van de Scheiding. Voor de vergelijkingswebsite voor verzekeringen Independer was dit aanleiding op eens in de cijfers te duiken. In de gemeente Lochem blijkt 6,7 procent van de inwoners minstens een echtscheiding achter de rug te hebben. Dat is net onder het provinciale (7,3) en landelijke (7,8) gemiddelde. Wel steeg het aan echtscheidingen in de gemeente de afgelopen jaren bovengemiddeld snel. De toename bedraagt 1,6 procent.

In Gelderland zijn Doesburg (10,3%) en Zutphen (10,2%) de gemeenten met de meeste gescheiden inwoners. Het kleine Rozendaal (bij Arnhem) telt met 1,4 procent de minste gescheiden inwoners in de provincie. Limburg is de provincie met het hoogste aantal gescheiden inwoners (8,7%) en Overijssel ‘scoort’ met 6,7 procent het laagst.

Duur huwelijk gestegen

De leeftijd van de scheidende echtelieden en het aantal jaren dat het huwelijk standhoudt is toegenomen in de periode van 1998 tot en met 2018. In 1998 waren mannen gemiddeld 41,6 jaar oud toen ze gingen scheiden. In 2018 waren ze gemiddeld 47,6 jaar.  Voor vrouwen steeg de gemiddelde scheidingsleeftijd van 38,7 naar 44,3 jaar. Hield het huwelijk net voor de eeuwwisseling nog gemiddeld 12,7 jaar stand en nu is dit 15 jaar.

Wie geïnteresseerd is in de cijfers van andere gemeenten in het land kan dit opzoeken via de onderstaande interactieve kaart.

Lees verder onder de kaart…

Bron: Independer 

Nog meer kaarten en cijfers zijn te vinden in het overzicht op de website van Independer.

Verzekering

Het zal niet bovenaan de overwegingen staan bij wie een scheiding overweegt, maar als vergelijker en verkoper van verzekeringen waarschuwt Independer voor financiële gevolgen waar veel mensen mogelijk niet snel aan denken. Een voorbeeld is de autoverzekering. Dit kan aardig in de papieren lopen als de partners een auto samen deelden. Dan profiteert alleen degene op wiens naam de polis staat van de opgebouwde schadevrije jaren. De andere partner moet bij aanschaf van een eigen auto een nieuwe verzekering afsluiten tegen een veel hogere premie.

Independer adviseert om de premies van verschillende aanbieders goed te vergelijken want het verschil in premie is vaak aanzienlijk. Het onderstaande rekenvoorbeeld is afkomstig van Independer.

Voorbeeld: Bij WA premieverschil tot bijna 800 euro per jaar
Een stel uit Arnhem (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 18 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 43 en 53 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 25 en 35 euro per maand, dat is tussen 300 euro en 420 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De maandpremie kan zelfs oplopen tot 83 euro.