Fototentoonstelling Gerrit de Boer slaat aan

0
Impressie van de tentoonstelling 'Sporen in het Landschap' van Gerrit de Boer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De fototentoonstelling ‘Sporen in het Landschap’ met foto’s van Gerrit de Boer, die de Stichting Dag Lochem momenteel presenteert in Het Stadshuus, slaat aan en heeft al de nodige bezoekers getrokken. En wie wil, kan er nog tot en met 27 september terecht. 

Let op: De openingstijden van de tentoonstelling zijn vanaf nu gewijzigd. Zie hiervoor het overzicht onderaan dit artikel… 

Gerrit de Boer (1935-2018) keek op een bepaalde manier naar de landschappen waarin hij zich bewoog. Uit de met zorg geselecteerde foto’s uit zijn grote collectie blijkt dat hij vooral zocht naar symmetrie en bijzondere vormen en lijnen. De selectie is van Rikie Oosthof van Dag Lochem en weduwe Ina de Boer. Overigens was Gerrit de Boer zelf ook lang bestuurslid van de organiserende stichting.

Perfectionist

Bij leven wilde hij niet veel weten van een overzichtstentoonstelling van zijn landschapsfoto’s. Perfectionist als hij was vond hij de kwaliteit zelden goed genoeg om de foto’s, anders dan in kleine kring, te tonen. Ten onrechte, zo blijkt uit het mooie overzicht dat nu is te zien in Het Stadshuus.

Wie denkt veel herkenbare plaatjes uit Lochem en omgeving aan te treffen komt bedrogen uit. Waar een foto is gemaakt is meestal zelfs bij de samenstellers niet bekend. Hooguit is die mooie solitaire boom die aan de Hoge Enk boven de mais uittorent voor velen een moment van herkenning.

Herkenbare filmbeelden

Wie op zoek is naar herkenbare beelden kan overigens wel terecht bij het beeldscherm die in de zaal staat opgesteld. Daarop draait een compilatie van de vele filmbeelden die Gerrit de Boer, samen met anderen, maakte voor de Smalfilmclub Lochem waar hij de drijvende kracht was. Jarenlang en met name in de jaren ’70 verscheen steeds een filmisch jaaroverzicht onder de titel ‘Lochem Journaal’. De niet meer zo jonge Lochemer zal zich nog de vertoningen van deze journaals tijdens onder meer het evenement Dag Lochem herinneren. ‘Zoek jezelf’, was toen al het devies en dat is eigenlijk nog steeds zo al is huidige zelf een stuk ouder.

Veel beelden over activiteiten tijdens Dag Lochem zijn er te zien. Zoals de wording van de grote hand van gips die telkens midden op de Markt sierde. Die hand is nog altijd het logo van de stichting. Maar ook de vaak kunstzinnige kinderactiviteiten en de optredens van onder meer Advendo en Wim Florijn met zijn befaamde zingende zaag passeren de revue.

Popmeeting

Verder ziet de bezoeker beelden van wateroverlast en uiteraard dat andere jaarlijkse hoogtepunt: de Popmeeting in het openluchttheater. De bomvolle zandkuil en flarden van een optreden van The Bintangs komen voorbij.

Het filmmateriaal heeft Gerrit de Boer nagelaten aan het Historisch Genootschap. Deze heeft het, samen met andere films uit het eigen archief, laten digitaliseren. Wat nu te zien is tijdens de tentoonstelling is een compilatie van het materiaal van de Smalfilmclub Lochem.

Goed bezocht

Bestuurslid Margriet van Peer van de Stichting Dag Lochem meldde woensdag dat de belangstelling voor ‘Sporen in het Landschap’ tot nu toe goed is. “En we krijgen goede reacties. We zien natuurlijk veel familie en vrienden van Gerrit en veel anderen die hem hebben gekend”, zo zegt ze. Maar de tentoonstelling wordt ook gevonden door bezoekers van buiten Lochem.

De toegang is gratis.

Gewijzigde 0peningstijden:

Door een wijziging in de beschikbaarheid van de zaal is de tentoonstelling vanaf nu geopend volgens het onderstaande schema:

Zondag en Maandag gesloten
Dinsdag 14.00 – 17.00 uur geopend
Woensdag 16 september ‘s ochtends van 10.00 tot 12.30 ur | ‘s middags gesloten.
Woensdag 23 september ‘s ochtends gesloten | ‘s middags van 14.00 -17.00 uur
Donderdag 14.00 – 17.00 uur geopend
Vrijdag 14.00 – 17.00 uur geopend
Zaterdag 14.00 – 17.00 uur geopend