Larense Kermis 2023 staat weer voor de deur (1 t/m 4 september)

0
Ontmoeting is een belangrijk aspect van de Larense Kermis (eigen foto organisatie)

LAREN – Het eerste weekend van september is het weer zo ver. Dan staat Laren in het teken van de jaarlijkse kermis. Het evenement staat natuurlijk bol van de tradities, maar de kermiscommissie kijkt verder dan de neus lang is. Een aantal belangrijke veranderingen mikken op een leukere en groenere kermiservaring.

Het feest barst op 1 september om 17.00 uur los met het Anjagersbal bij ‘t Langenbaergh. Dit stond voorheen bekend als het ondernemersuurtje. Een uur later openen de kermisattracties op het iets verplaatste kermisterrein. Hierdoor is plek voor extra attracties. Sinds de sluiting van Stegeman wordt aan die kant van de kermis een ‘muziekplein’ ingericht.

Toekomst

Verder wordt nadrukkelijk gekeken naar aspecten van duurzaamheid, zoals gescheiden afvalinzameling en het recyclen van bekers. Om de jeugd actief te betrekken bij het vergroenen van de kermis, hield de kermiscommissie een ontwerpwedstrijd en er wordt een inleveractie voor plastic bekers gehouden. Op die manier wordt gewerkt aan bewustwording en het betrekken van kinderen bij een groenere toekomst.

Diezelfde kinderen zijn op zaterdagmiddag 2 september welkom op de kindermiddag die tussen 14.30 en 16.00 uur wordt gehouden bij ‘t Langenbaergh. Kinderen die in hun mooiste outfit verschijnen maken kans op een prijs. Er is een dj en er zijn optredens van kinderen. Jezelf laten schminken kan ook.

Verkleden

Op maandag wordt de jaarlijkse verkleedwedstrijd gehouden in de Dorpsstraat. Deelnemers kunnen zich vanaf 10.00 uur aanmelden bij de bushalte aan de Dorpsstraat. Er zijn twee categorieën: grote groepen, vanaf 6 personen, en kleine groepen tot en met 5 personen. De prijsuitreiking is om 14.00 uur bij ‘t Langenbaergh. Voorafgaand aan de verkleedwedstrijd staan lange tafels op straat klaarstaan waar alle bezoekers kunnen genieten van een ontbijt. Dit gratis voor Anjagers. Anderen betalen 2 muntjes.

Ook het initiatief ‘kermis voor iedereen’ krijgt dit jaar een vervolg. Gezinnen uit postcodegebied 7245, die een financieel steuntje kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden bij Stichting Welzijn Lochem voor een speciale ‘kermisenvelop’. Anderen kunnen een financiële bijdrage leveren aan dit initiatief. Meer hierover is te vinden op de website van de Larense Kermis.

Veel artiesten

Niet nieuw, maar standaard, zijn de vele artiesten die optreden tijdens het lange kermisweekend. Dit varieert van Bökkers tot aan de Edelweis Kapelle en van Livin’ Room tot Django Wagner. De toegang tot de horecagelegenheden is gratis.

Het hele programma en meer informatie is te vinden op: larensekermis.nl