Radio-programma Ter Plekke zondag live bij Sportclub Lochem

0
Het presentatieduo Frank Evenblij (l) en Frank Dijkstra (foto: PR/Annemieke van der Togt)

LOCHEM/GORSSEL – Het NPO Radio 1-programma ‘Dijkstra & Evenblij Ter Plekke’ (BNNVARA) strijkt zondag neer in de kantine van Sportclub Lochem. De presentatoren van dienst – Frank Evenblij en Merel Wielaert – nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dit is ter plekke en live via Radio 1 te volgen van 20.00 tot 22.00 uur. Veel lokale onderwerp komen voorbij en ook de muziek is een streekproduct: Jan Ottink komt zingen.

De veelbesproken slibstort in het Zandgat, langs de IJssel bij Gorssel, komt aan bod. Om het gat ondieper te maken worden er zand gestort dat onder meer vanuit het Twentekanaal wordt aangevoerd. In de zomer wordt gezwommen in de plas en de gebruikers vragen zich af of het gestorte slib wel schoon is.

Jan Borren

Aan het woord komt onder meer Jan Borren, die er traint voor de triatlon. Ook zijn hond Desmond Tutu is er dan altijd bij. GroenLinks-fractievoorzitter Henk van Zeijts en ecoloog Marleen Dros doen eveneens een duit in het zakje.

Verder wordt gesproken over typisch gemeentelijke fenomenen als Witte Wieven en de Heks van Almen, maar ook over ooievaars en de welig tierende Japanse Duizendknoop die sommige inwoners tot wanhoop drijft. En natuurlijk wordt de betekenis van Lochem als bakermat en toeleverancier van popfestivals besproken. Zo heeft Lowlands, dat dit weekend in volle gang is, duidelijke Lochemse roots.

A.L. Snijders

Dan de toekomst. De proef met het verwarmen van huizen met waterstof via het bestaande aardgasnet krijgt ook een plekje in het programma. En er is een ode aan de 2 jaar geleden overleden meester van het Zeer Korte Verhaal (ZKV): A.L. Snijders, alias Peter Muller. Hij woonde lang in Klein Dochteren en zoon Gijs is zondag van de partij.

Jan Ottink brengt werk uit zijn brede oeuvre dat bestaat uit muziek in de streektaal en loco-burgemeester Lex de Goede krijgt het vuur aan de schenen gelegd in de gevreesde Verhoorwagen.

Publiek is welkom bij de live-uitzending. Inloop is mogelijk tussen 19.30 en 20.00 uur. Het vindt plaats in de kantine van Sportclub Lochem op sportpark De Elze. De radio-uitzending is van 20.00 tot 22.00 uur te volgen bij BNNVARA op NPO Radio 1 en via nporadio1.nl