Streep door Larense Kermis om corona

0

LAREN/LOCHEM – Het zal voor velen even wennen zijn aan het idee; geen Larense Kermis dit jaar. Dat hebben het bestuur van de Larense ondernemersvereniging, Ondernemers Laren, en de gemeente hebben in nauw overleg besloten. Het evenement is te groot om voldoende onderlinge afstand te bewaren, zo luidt de conclusie.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve: “Sinds 1 juli is er meer ruimte gekomen voor evenementen, daar ben ik blij om. Maar wat blijft is de anderhalve meter regel. Met zo’n groot evenement als de Larense Kermis is het niet mogelijk om die afstand tot elkaar te kunnen bewaren. We hebben daarover goede gesprekken gevoerd met de organisatie. De kermis is niet alleen belangrijk voor Laren maar voor onze hele gemeente en het doet pijn dat die nu niet door kan gaan. Maar we moeten ook realistisch zijn: onze veiligheid en gezondheid staan voorop. Dat is het allerbelangrijkste en dan moet je dus keuzes maken. Neemt niet weg dat ik het bijzonder jammer vindt voor iedereen die de kermis een warm hart toedraagt.”

Duivels dilemma

Jeroen Stekelenburg, voorzitter Ondernemers Laren, dat de Larense Kermis organiseert: “Het is zeker geen gemakkelijk besluit geweest. We hebben uitgebreid gesproken met de gemeente en met de direct betrokken horecaondernemers. Samen hebben we de mogelijkheden afgewogen en diverse alternatieve scenario’s onderzocht. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk moeten concluderen dat het niet mogelijk is om een mooi feest te organiseren dat voldoet aan alle eisen die de overheid stelt, waaronder de anderhalve meter regel. Het is een duivels dilemma geweest omdat we ons terdege realiseren dat het besluit om de kermis af te blazen een hoop partijen hard raakt: de horeca, de kermisexploitanten en natuurlijk ook de bezoekers. Het is enorm spijtig, maar het is niet anders. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er een uitbraak plaatsvindt. Dat is het niet waard en dat moet je met z’n allen dus ook niet willen. Volgend jaar maken we er hopelijk weer een groot feest van.”