Kunstgrasvelden Lochem en Eefde tijdelijk taboe voor kinderen [update]

0
Kunstgras (foto: pixabay.com)

LOCHEM/EEFDE – De kunstgrasvelden in de gemeente Lochem worden momenteel niet gebruikt door kinderen. Ook keeperstrainingen worden er even niet gehouden. Dat zei wethouder Bert Groot Wesseldijk maandagavond (10/10) naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad.

[update 11/10]
Daags na de raadsvergadering liet het bestuur van Sportclub Lochem weten de trainingen en wedstrijden op kunstgras te hervatten. (meer onderaan dit bericht)

Granulaat
Aanleiding zijn de berichten over rubbergranulaat op de velden die mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. De wethouder wees erop dat de betrokken verenigingen en niet de gemeente eigenaar zijn van de velden. De gemeente heeft wel een zorgplicht jegens inwoners als het gaat om gezondheidsrisico’s.

Gewoon gras
Groot Wesseldijk heeft gebeld met Sportclub Eefde en Sportclub Lochem. Beide clubs beschikken over kunstgrasvelden. Beide verenigingen hebben eind vorige week al besloten om in ieder geval kinderen niet op kunstgras te laten spelen, mede omdat ouders daar om vroegen. Omdat beide clubs ook nog gewone grasvelden hebben en dat daar nu nog goed op gespeeld kan worden, geeft het nog geen problemen. Er ontstaan mogelijk wel problemen als het lang gaat duren.

RIVM
Groot Wesseldijk: ,,De formele kant van de zaak is dat RIVM en GGD zeggen dat er gewoon op kunstgras gespeeld kan worden. Bij de clubs wordt een afweging gemaakt tussen ratio en emotie.” Minister Schippers heeft het RIVM gelast de kwestie opnieuw te onderzoeken, maar de uitslag kan nog maanden op zich laten wachten.

Laren
De kunstgrasvelden van de Lochems Hockey Club (LHC) bevatten geen granulaat. Dit geldt ook voor een trapveldje bij de sporthal in Laren.

Update
Voorzitter Ger ten Asbroek van Sportclub Lochem schreef op de website van de club dat overleg tussen bestuur, beheerder en de wedstrijdsecretarissen aanleiding was om de trainingen en wedstrijden op kunstgras te hervatten. Het besluit is mede genomen aan de hand van publicaties KNVB, RIVM en GGD.

Het bestuur voelt zich verder gesteund door een brief van arts Maatschappij en Gezondheid (M&G) J.W. Brethouwer aan de wethouders in Noord- en Oost-Gelderland. Daarin wordt gesteld: ‘Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden’.

 

 

De voorzitter laat weten het nieuws over kunstgras te zullen volgen. Aan de hand daarvan zal het bestuur het standpunt zonodig herzien.