Dorpendeal voor verbinding in kernen onder de aandacht gebracht

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De fractie van Gemeentebelangen (GB) in de Lochemse gemeenteraad heeft maandag aandacht gevraagd voor de zogeheten Dorpendeal. Dat is een subsidiepot van de Provincie Gelderland voor projecten die bijdragen aan de sociale verbondenheid in dorpen of wijken. Daarbij wordt samengewerkt door inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente.

De betrokken partijen stellen samen een plan op. Te denken valt aan een dorpshuis, een (virtueel) dorpsplein of sport- en speeltoestellen. Nadat het lokale initiatief vorm heeft gekregen, sluit de gemeente de Dorpendeal met de provincie. De subsidiebedragen variëren van 25.000 tot maximaal 400.000 euro per deal.  Aanvragen moeten uiterlijk op 31 december van dit jaar zijn ingediend.

Mooie kans

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor een of meerdere onderdelen van een Dorpendeal. Er kan ook vor meerdere deals subsidie worden aangevraagd. Wethouder Wendy Goodin reageerde op het voorstel van GB door te zeggen dat ze het een mooie kans vindt om de sociale verbinding te versterken. Ze wil de mogelijkheid de komende tijd actief onder de aandacht brengen bij dorpsraden en sociale partners zoals Stichting Welzijn Lochem (SWL).