IJsjes & Zo start in maart in de Molenstraat

0
Het pand aan de Molenstraat is nu nog dichtgeplakt. In maart start hier IJsjes & Zo (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het zal menigeen al zijn opgevallen. De ramen van het mooie pandje aan de Molenstraat – waar ijssalon Toscane (voorheen Mimmo) was gevestigd – zijn dichtgeplakt. Er heeft zich in stilte een eigenaarswissel voorgedaan. De nieuwe man heet Henk Jan Kreunen en hij wil in maart starten met IJsjes & Zo. Dat betekent dagvers ijs, chocolade en meer.

Henk Jan Kreunen is een geboren Borculoër maar heeft jarenlang vertoefd in de Randstad. Hij werkte in sterrenzaken in binnen- en buitenland, als patissier en chef-kok. Tot in sterrenzaken aan toe. Wat dreef hem naar Lochem? Ik wil graag iets voor mezelf. Eigen baas zijn. En ik wilde graag terug naar het oosten. De sfeer is hier anders en het leven minder hectisch”, zo zegt hij.

Toen werd de ijssalon in Lochem aangeboden en Kreunen was meteen enthousiast. Een leuk pand op een gezellige locatie waar hij zowel kan wonen als werken.

De finesses van het ijs maken – ijs draaien in jargon – leerde hij naar eigen zeggen van Kees Raat, schrijver van diverse kookboeken en eigenaar van de ijs- en chocoladezaak Metropolitan aan de Warmoestraat in Amsterdam.

Henk Jan Kreunen

Streekproducten
Kreunen kiest voor streekproducten. ,,Dat is nog best lastig als je je netwerk in de Randstad hebt”, zo zegt hij. Maar de eerste contacten zijn gelegd. De melk voor de ijsbereiding komt van de biologische (zorg)boerderij Utica De Vijfsprong op het Grote Veld. De machine waarmee hij dit zelf kan pasteuriseren is besteld. Ook denkt hij aan een samenwerking met een lokale bakker. ,,Zwiepse-bolus-ijs lijkt me wel een mooi Lochems product.

De aardbeien die hij gaat verwerken komen uit Aalten en de koffie uit Winterswijk. ,,Ik koop zoveel mogelijk in in de regio maar zonder compromis als het gaat om kwaliteit”, aldus Kreunen.

Vers
De doorkijk van de winkel naar de keuken van het pand aan de Molenstraat is tijdens de lopende verbouwing al flink vergroot. ,,Ik zal vaak alleen werken en dan is het handig als ik de winkel kan overzien. Maar andersom kunnen klanten ook zien wat er achter de schermen gebeurt.” Een deel van het ijs zal Kreunen bereiden met een antieke ijsmachine waarbij veel spierkracht nodig is. ,,Dat is zwaar werk maar levert wel het lekkerste ijs op”, zo klinkt het. En dagvers moet het zijn. ,,Als je echt vers ijs hebt geproefd wil je nooit meer wat anders.”

Chocolade
Henk Jan Kreunen gaat verder chocolade verkopen in vele verschijningsvormen. Hij gaat het deels zelf maken en deels inkopen. Verder wil hij proefondervindelijk vaststellen wat de klant in Lochem en omgeving graag wil. Delicatessen met een Italiaanse inslag, dus te denken valt aan olijfolie, balsamico’s, pasta’s en met kerst de beroemde pannetones. Maar ook pannenkoeken en crêpes komen in aanmerking.

IJsbrommer
IJsjes & Zo beschikt over een mooie ouderwetse ijsbrommer. De nostalgische ijskar is beschikbaar voor feesten of partijen en kan worden ingezet om ijs uit te venten. Verder wil Kreunen al naar gelang de behoefte workshops gaan geven rond verschillende thema’s.

Het interieur van de zaak is op dit moment helemaal gestript. De bruikbare delen van het interieur keren terug. Daaronder in ieder geval een oud en op maat gemaakt koelmeubel dat tot nu toe wat verdekt stond opgesteld.

Mimmo
Henk Jan Kreunen heeft contact gelegd met Maria, die samen met haar man de ijszaak Mimo runde. Daaraan kwam een einde toen Mimmo overleed. Maria is volgens Kreunen enthousiast dat er weer een echte ijsbereider aan het werk gaat in het pand.

Kreunen werkt deze winter door aan de vernieuwing van het interieur. Als de deuren in maart openzwaaien gaan ze niet – zoals de afgelopen jaren gebruikelijk – half september alweer dicht.