Horeca reageert verdeeld op coronapas

0
De QR-code uit de coronacheck app dient als coronapas (bron: Rijksoverheid,nl)

LOCHEM/GORSSEL – Vanaf aanstaande zaterdag wordt de coronapas verplicht in de horeca. Volgens Koninklijke Horeca Nederland doet ongeveer de helft van de ondernemers niet mee. In de gemeente Lochem is lastig te controleren of het percentage weigeraars hier ook zo groot is. Een klein aantal ondernemers gooit de kont openlijk tegen de krib. De rest is weinig spraakzaam. De gemeente benadrukt de gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Actueel:
Burgemeesters, ondernemers, het OM, politie en het Kabinet hebben afgesproken dat vanaf zaterdag niet meteen straffen worden uitgedeeld als bezoekers niet worden gecontroleerd op de coronapas. Dit gebeurt pas bij herhaling en het opzettelijk overtreden van de regels. Na waarschuwingen kan onder meer een dwangsom van 2500 per keer, tot maximaal 10.000 euro worden opgelegd. Ook tijdelijke sluiting is mogelijk.

Het zijn niet de kleinste bedrijven die zich in alle openheid verzetten. In Laren gaat het om Witkamp en in Zwiep doet restaurant en spelerij De Witte Wieven niet mee. Beide zeggen overigens wel de regels die op dit moment nog gelden te blijven handhaven, waaronder dus de anderhalve meter. Vanaf zaterdag is dat laatste geen regel meer en het kan volgens de officiële regels dan ook niet dienen als alternatief voor de controle.

Grens bereikt

Witkamp in Laren laat via Facebook niet te willen meewerken ‘aan een maatschappij waarin horecabezoekers zijn of haar ‘gezondheid’ moeten bewijzen door middel van een QR-code.’ En verder: ‘Wij hebben altijd geprobeerd om ons zoveel mogelijk aan de ‘regels’ te houden, maar er is een grens en die is nu bereikt. Het is niet aan ons om bij de ingang politieagent te gaan spelen en mensen de toegang te ontzeggen wegens een persoonlijke overweging. Iedereen is er vrij in zijn of haar eigen keuzes te maken. Wel/niet getest of wel/niet gevaccineerd: het maakt je niet beter of slechter dan een ander mens.

De uitbaters van De Witte Wieven maken er nog meer een principiële kwestie van. Vragen of iemand al dan niet gevaccineerd is zou discriminatie zijn. Letterlijk is te lezen: ‘Of U nu wel ingeënt bent of niet dat is uw keuze. U weet zelf echt wel hoe u er mee om moet gaan. U heeft zelf een goede reden waarom u dat wel of niet doet. Wij voelen ons dan ook niet genoodzaakt om het u te vragen. U heeft ook recht op uw privacy. En wij in Nederland willen toch van de discriminatie af we mogen ook al geen zwarte piet meer hebben…’

(De gehele Facebookberichten waaruit hierboven wordt geciteerd staan onder dit bericht)

Bijval

De genoemde ondernemers oogsten veel opgestoken duimen met hun statement. Een enkeling, die een kritische kanttekening maakt krijgt, zoals zo vaak op sociale media, te maken met hoon, pek en veren.

Tijdens een belrondje bedanken de meeste horecaondernemers voor de mogelijkheid om hun mening te geven. Er wordt veel gemopperd maar de vrees voor represailles lijkt de meesten richting burgerlijke gehoorzaamheid te duwen. Anderen doen niet mee maar willen niet dat dit bekend wordt.

Verzet

Een oproep aan horecaondernemers om hun mening te geven over de invoering van de coronapas leverde niet veel op. Het waren er precies twee en die eisen beiden anonimiteit. Het ging om iemand die wél meewerkt aan de coronacheck en iemand die dat juist niet gaat doen. Die laatste wil anoniem blijven omdat hij handhavers niet wijzer wil maken. Een straf, die tot 4000 euro boete en/of tijdelijke sluiting kan leiden, is geen prettig vooruitzicht. De ondernemer in kwestie hoopte dat het verzet zo massaal zou zijn dat het Kabinet nog voor invoering van de regel van gedachten verandert. Hij erkent dat daar geen voortekenen van zijn.

De andere ondernemer, die zich via e-mail meldde, is niet blij met de coronapas maar hij snapt de ophef onder veel collega’s niet goed. “Voor mij is het heel goed nieuws dat de anderhalve meter eraf gaat. Mensen naar een QR-code vragen vind ik een goede ruil. Ik kan met meer gasten meer omzet draaien in mijn relatief kleine zaak”, zo zegt hij. “Volgens mij heb je echt geen extra personeel nodig voor die controles.”

Reactie gemeente

De gemeente Lochem kwam dinsdag met dit statement: ‘Wij hebben samen (inwoners, ondernemers en gemeente) de verantwoordelijkheid om de pandemie verder in te dammen en ervoor te zorgen dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Met de sectoren die vanaf 25 september gaan werken met het coronatoegangsbewijs gaan wij in gesprek om te kijken hoe wij ze hierin kunnen ondersteunen. Wij gaan er van uit dat de sectoren zich aan de maatregelen houden. Waar nodig zullen wij deze maatregelen handhaven op basis van de aangepaste tijdelijke regeling maatregelen COVID-19.’

Ervaringen

Op de genoemde oproep aan ondernemers meldden zich een aantal mensen die hun ervaringen met controles in het buitenland wilden delen. Daaronder iemand die onderneemt in Italië en enkele, inmiddels teruggekeerde, vakantiegangers. Hans Bos runt in Italië een vakantieverblijf onder de naam Casa Bosco. Hij schrijft: ‘…hier is de Coronapas vanaf 6 augustus binnen in de horeca al verplicht. Buiten, bijvoorbeeld op het terras niet, net als in Nederland vanaf 25 september. Een en ander levert hier geen enkel probleem op, iedereen werkt gewoon mee. Dus het kan gewoon!’ Mensen die op vakantie waren in Spanje en elders in Italië hebben ongeveer dezelfde ervaringen.

Duitsland

Uw verslaggever heeft de laatste tijd wat ervaringen opgedaan in Duitse horeca. Daar lijken ondernemers een manier te hebben gevonden om zich aan de regels te houden en tegelijkertijd de confrontatie met ongevaccineerden te vermijden. Bij binnenkomst krijgen gasten vaak de vraag of ze een vaccinatie- of testbewijs bij zich hebben.

Als het antwoord ja is, volgt een gebaar dat aangeeft dat het in orde is en dat de bewijzen niet getoond hoeven worden, waarmee het systeem dus verre van waterdicht is. In Duitsland wordt door veel ondernemers inmiddels de ‘2G-regel’ toegepast. De G’s staan voor gevaccineerd en genezen. Negatief getest zijn is dus niet meer voldoende. Vooral de ‘nachthoreca’ hanteert dit systeem.

Meer vaccinaties

De GGD Noord- en Oost-Gelderland merkt – net als GGD’s elders in het land – dat de aankondiging dat de coronapas de afgelopen week zorgde voor een toename van het aantal vaccinatie-afspraken in de regio. In de aanloop naar de persconferentie lekte de komst van de coronapas al uit en dat zorgde voor een toename van 42% van het aantal afspraken. Vooral het aantal mensen tussen 18 en 35 jaar nam flink toe. Bij 12- tot 17-jarigen was juist een teruggang te zien, zo meldt de GGD.

Op de vaste priklocatie en op pop-up locaties kan nu overal zonder afspraak een prik worden gehaald. Wie nog twijfelt en vragen heeft kan daar ook terecht voor informatie. De priklocatie in de Hanzehal in Zutphen is deze week voor het laatst geopend.

Hieronder zijn de genoemde Facebookberichten integraal te lezen: