Politiek voelt niets voor motie die ondernemers beschermt [update]

0
foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Moet je je eigen (horeca-)ondernemers in deze voor hen barre tijden beschermen tegen extra concurrentie door even geen nieuwe vergunningen meer te verlenen? Raadslid Pieter-Bas ter Maat (CDA) vindt van wel, maar vond maandagavond geen enkele steun voor een motie van die strekking. Geen van de overige raadsleden voelen iets voor ‘protectionisme’.

[update, 17/6] De motie werd niet ingediend door de gehele CDA-fractie, zoals eerder werd gemeld, maar door Pieter-Bas ter Maat. Hij zit namens het CDA in de raad maar is niet on-speaking-terms met de overige leden van de fractie. Zij distantieerden zich van de motie. Ze gaven dit tijdens de vergadering aan. Dit is door de verslaggever gemist.

Ter Maat stelde voor om de tot eind van dit jaar geen vergunningen te verlenen voor nieuwkomers op de markt die concurrerend zijn voor bestaande ondernemers in de gemeente. Pieter-Bas ter Maat gaf aanvragen voor een pop-up-camping en tijdelijke snackverkoop als voorbeelden. Dat laatste is actueel. Komende donderdag wordt op terrein Stijgoord, nabij de zompenloods, een drive-in snackbar geopend.

Niet blij

Daarbij zijn weliswaar een aantal plaatselijke ondernemers betrokken, maar het spreekt voor zich dat lokale fastfoodbedrijven er niet blij mee zijn. Er doen nog onbevestigde verhalen de ronde dat Lochemse ondernemers anderen dreigen om als klant te vertrekken als ze meewerken aan het initiatief.

Het gaat om een zogeheten TimpDrive van De Timp uit Zieuwent. Dat bedrijf is bij velen bekend als snackverkoper op grote festivals en evenementen. Sinds vorig jaar is De Timp ook actief op de Lochemse kermis.

Verzet

Er zijn al meerdere van zulke drives in de Achterhoek en dat valt niet overal in goede aarde. De ondernemersvereniging van Gendringen riep inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek zelfs op om de lokale snackbars te blijven steunen toen in Gendringen een TimpDrive opdook.

De drive-in Lochem, die een vergunning heeft voor drie maanden en van donderdag tot en met zondag geopend is, werd maandag door geen enkele fractie benoemd. De gemeenteraad had op 11 mei nog een motie aangenomen waarin werd gepleit voor meer ruimte voor de horeca, zodat ze de klap te boven kunnen komen. Hierdoor konden onder meer de terrassen flink uitdijen om beter tegemoet te kunnen komen aan de anderhalve-meter-regel.

Creativiteit

De meerderheid vindt nu dat niet aan protectionisme moet worden gedaan en dat de creativiteit van ondernemers niet beteugeld dient te worden. Zelfs de overige leden van de CDA-fractie gaven aan tegen te zullen stemmen. Alleen GroenLinks twijfelde nog even maar steunde de motie uiteindelijk ook niet. Pieter-Bas ter Maat stond toen alleen en bracht de motie niet in stemming.

TIP:
Koop de bestseller ‘Zeven Zusters’ van Lucinda Riley bij Amazon.