‘Dagrecreatie en horeca mogen wel wat diverser’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Uit onderzoek blijkt dat de dagrecreatie en horeca in de Achterhoek en de gemeente Lochem overwegend ‘vitaal’ zijn. Het aanbod is ook fors, maar zijn ook wel uitdagingen. Zo mag het aanbod wel wat diverser worden. Er is nu vooral veel van hetzelfde. Dat maakt dat vooral ondernemers, die inspelen op de behoeften van doelgroepen die nog niet goed worden bediend, kansrijk zijn.

De gemeenteraad besprak maandag een memo over dit onderwerp. Dagrecreatie en horeca zijn belangrijk omdat het lokken van toeristen een samenspel is tussen verblijfsrecreatie en aantrekkelijke mogelijkheden om de dag door te komen. Die mogelijkheden liggen deels in de regio zelf, maar ook uitstapjes naar steden als Deventer, de Sallandse heuvelrug of de Duitse grensregio spelen een rol.

Ouderen

In Lochem blijkt vooral de focus op ouderen een gevaar voor de toekomt. De verwachting is dat het aantal (vitale) ouderen gaat afnemen. Met name Lochem trekt nu veel ‘rustzoekers’. Dat zijn niet per definitie alleen ouderen. Volgens de onderzoekers wordt deze doelgroep niet altijd goed bediend. Ze zijn vaak op zoek naar meer creatieve vormen van vrijetijdsbesteding.

Omdat er al veel is, komen de onderzoekers maar op een zeer beperkt aantal terreinen tot de kwalificatie ‘kansrijk’ als het gaat om kansen voor nieuwe initiatieven. In de regio Noordwest-Achterhoek – waar Lochem onder valt – is bijvoorbeeld kans voor een trampolinepark, zo is te lezen. Omdat er al veel van hetzelfde is, is er wel ruimte voor vernieuwende activiteiten.

De gemeente Lochem is van plan de uitkomsten van het onderzoek te vertalen naar een aantal vervolgstappen. Wethouder Eric-Jan de Haan denkt vooral aan stimuleren en informeren van ondernemers in de sector. “De ondernemer moet het doen”, zei hij. De gemeente kan in sommige gevallen wel faciliteren bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Werksessies

Afgelopen najaar werden werksessies met zo’n 90 ondernemers, organisaties, raadsleden en bestuurders gehouden. Daar werd gepraat over mogelijke acties in regionaal verband. De uitkomsten hiervan worden binnenkort besproken in het overleg van portefeuillehouders in de Achterhoek. Het platform van de wethouders die toerisme in hun portefeuille hebben was ook opdrachtgeven van het onderzoek. Dat werd uitgevoerd door het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd.