Historisch Genootschap pakt uit met jubileumnummer Land van Lochem

0
Voorzitter Paul Roodbol (r) van het Historische Genootschap en eigenaar Hans Mensink van PLUS bij de display met de jubikeumeditie van Land van Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het Historische Genootschap Lochem-Laren-Barchem komt deze week met een extra dik nummer van het eigen blad ‘Land van Lochem’. Aanleiding is het feit dat 40 jaar geleden een eerste historische vereniging ontstond in (de oude) gemeente Lochem. Onder diverse namen. Het Historische Genootschap van nu bestaat rond de 20 jaar. ‘Land van Lochem’ gaat uiteraard naar de ongeveer 600 leden, maar wordt ook groots gepresenteerd bij PLUS Mensink in Lochem. Daar is het voor iedereen te koop.

Voorzitter Paul Roodbol en beoogd secretaris Sietze Pen melden dat de nieuwe ‘Land van Lochem’ enige vertraging heeft opgelopen, maar nu toch echt van drukpers is gerold. “De redactie en opmaak kostte wat meer tijd, maar ik denk dat we een bijzondere editie hebben gemaakt”, zegt Roodbol. Zo is er aandacht voor het allereerste artikel dat ooit werd gepubliceerd en voor de covers van oude nummers. Sinds een aantal jaren wordt de cover van het blad ontworpen door Bart Verdult, tot grote tevredenheid. Roodbol noemt verder de naam Eddy ter Braak, die door de jaren heen ontelbare verhalen schreef.

De basis

De oplage van de nieuwe ‘Land van Lochem’ is bijna 1.100 stuks. Dat zijn er 200 meer dan anders. Het is ook te koop via de reguliere verkoopkanalen en het komt te liggen op leestafels in de gemeente. De basis voor de huidige vereniging werd gelegd in 1983, toen Lochem vierde dat het 750 jaar geleden was dat het stadsrechten kreeg. In het jubileumnummer is verder een interview te lezen met burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. En er zijn verhalen over de adellijke familie Van Heeckeren van Nettelhorst, de V1-installatie in Oolde en de Spaarbank in Lochem.

Uit de fotocollectie van het Historisch Genootschap worden enkele fraaie prenten getoond van recent verworven glasnegatieven die ds. J.F. Ossewaarde rond 1930 van het interieur van ‘zijn’ Grote of Sint Gudulakerk maakte. Ferry Ballhaus neemt de lezer mee langs het spoor van de tramlijn tussen Lochem en Barchem. Aan de hand van foto’s en aanwijzingen is het spoor bijna letterlijk te volgen. Ook is er een eerste aflevering over het leven en werk van architect Gerrit Jan Postel. Het artikel beschrijft de begintijd van zijn productieve carrière, die hij aftrapte met het ontwerp voor het Larense gemeentehuis, dat in 1909 aan de Ampsenseweg is gebouwd.

PLUS Mensink

De samenwerking met PLUS Mensink kwam tot stand tijdens een gesprek tussen eigenaar Hans Mensink en Paul Roodbol. Mensink zegt: “Land van Lochem werd hier altijd al verkocht. Ik ben zelf een liefhebber van geschiedenis en ik wil graag iets doen voor het Historische Genootschap. We gaan het blad centraal in de winkel flink onder de aandacht brengen en ik zie af van een deel van de opbrengst. Het volledige bedrag gaat naar de vereniging.” In de winkel aan de Albert Hahnweg wordt de lange wand achter de bloemenafdeling binnenkort voorzien van veel oude foto’s van Lochem. Ook dit om de samenwerking met het Historisch Genootschap te onderstrepen.

Het Historisch Genootschap is een bloeiende vereniging. Er zijn zo’n 125 vrijwilligers actief in diverse werkgroepen. Daaronder een werkgroep voor de bibliotheek, cartotheek, paleontologie, genealogie en evenementen. Onder dat laatste vallen onder meer de organisatie van lezingen en geschiedeniscafés. Verder zijn er werkgroepen voor onderhoud van kruidentuin De Bleike aan de Westerbleek en de oude begraafplaats aan de Zutphenseweg.

Beeldarchief

Sinds enige tijd is een tiental vrijwilligers bezig met omzetten van het omvangrijke beeldarchief van de vereniging naar het Regionaal Archief van het Regionaal Erfgoed Centrum in Zutphen. Het gaat om 17.000 bestanden die moeten worden voorzien van metadata. De klus is momenteel voor ongeveer 50 procent geklaard. Het materiaal is te bekijken via de website van het Erfgoed Centrum. “We krijgen al veel commentaar van mensen die meer weten over wat op de foto’s is te zien. Daar zijn wel heel blij mee”, aldus Paul Roodbol.

De vereniging houdt contact met leden en andere geschiedenisliefhebbers via onder meer een wekelijkse nieuwsbrief. Ook daarmee worden de lezers vaak geactiveerd via vragen of een foto of voorwerp. In de kelder van de bibliotheek ligt zo’n bijzonder voorwerp. Het is een voetblok of voetboei uit 1615, waarmee gevangenen in toom werden gehouden. “Doodzonde dat het in de kelder ligt”, vindt Roodbol. Het was aanleiding om op de website een virtueel museum te beginnen om nog meer materiaal te ontsluiten voor de inwoners van Lochem. “Het is immers van ons allemaal. We vinden dat het vindbaar moet zijn”, zo klinkt het. De website trekt zo’n 10.000 bezoekers per maand en dat aantal groeit.

Verkoopadressen

De nieuwe ‘Land van Lochem’ verschijnt deze week. Leden krijgen hun exemplaar in de bus. Naast bij PLUS Mensink in Lochem zijn losse nummers te koop bij PLUS Beuzel in Laren, VVV en Boekhandel Lovink.