Het kanon waakt weer over Lochem

0
Het kanon aan de Oosterwal. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het kanon is terug. Sinds woensdag prijkt het weer op de sokkel aan de Oosterwal en waakt het als vanouds over Lochem.

Het kanon aan de Oosterwal.
Het kanon aan de Oosterwal.

Eerder deze week schreef LochemsNieuws over de ‘verdwijning’ van het kanon dat toen bleek te staan op een terrein van Circulus-Berkel aan de Hanzeweg. Navraag leerde dat het gevaarte kort voor de Keidagen was weggehaald uit angst voor vandalisme. Dat is gebruikelijk. Het duurde dit jaar echter ongebruikelijk lang dat het kanon werd teruggeplaatst.

Bommen Berend
Het kanon dat uit het wapenarsenaal van de bisschop van Münster – beter bekend als Bommen Berend – die Lochem in 1672 binnenviel. Het kanon werd in de 19de eeuw uit de gracht gevist. Mooie schandpaal, dachten de Lochemse notabelen destijds en die functie kreeg het ding dan ook.

Historische waarde
Pas in 1894 wees directeur van het Nederlands Museum voor Geschiedenis en Kunst in Amsterdam – dat deel uitmaakte van het Rijksmuseum – op de grote historische waarde. Toen kreeg het kanon van Lochem de plek waar het nu nog altijd (ongeveer) staat.