Hertenkamp Lochem kan verder door besluit minister

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De hertenkamp in Lochem kan blijven bestaan. Demissionair minister Adema (LNV) heeft houders van dam- en edelherten een permanente vrijstelling gegeven. Deze dieren staan niet op de ‘positieflijst’ van hobby- en huisdieren die komend jaar van kracht wordt. Dit zou de doodsteek van de hertenkampen in het land betekenen. Voorvechters van dierenwelzijn zijn overigens niet blij met de Haagse koerswijziging.

De fractie van LochemGroen! heeft schriftelijke vragen gesteld over de toekomst van de hertenkamp. De partij trok eerder aan de bel omdat brood slecht is voor de gezondheid van de dieren. Nu wordt opnieuw gepleit voor borden met uitleg over wat wel en niet gevoerd kan worden. Gepleit wordt voor plaatsing in het eerste kwartaal van komend jaar.

Onvruchtbaar

Verder vraagt LochemGroen! of de bokken onvruchtbaar gemaakt kunnen worden in plaats ze naar de poelier te brengen of te verkopen. Zo moet de populatie in balans worden gehouden. Onvruchtbaar maken van mannelijke dieren via castratie is overigens ook niet onomstreden. Experts waarschuwen voor dieronvriendelijke toestanden door de vorming van zogeheten pruikgeweien. Een alternatief is het onvruchtbaar maken via vasectomie, oftewel het afbinden van de zaadleiders. Deze ingreep is lastiger en duurder. Meer hierover is HIER te lezen,

LochemGroen, dat de hertenkamp liefst ziet verdwijnen vindt dat minister Adema is gezwicht voor ‘menscentraal denken’ en schrijft letterlijk: ‘LochemGroen! ziet graag dieren in goede gezondheid zonder er jaarlijks biefstuk van te maken. De dieren geven plezier aan Lochem. Geef de dieren dan ook plezier en daarmee een leven tot aan een natuurlijke dood.’

Legaat

De gemeente Lochem was door het dreigende verbod van plan om alle mannelijke dieren uit de groep te verwijderen. Dit zou naar verwachting binnen 5 jaar leiden tot uitsterven van de populatie.  De hertenkamp bestaat ruim 90 jaar. Het ontstond in de jaren ’30 van de vorige eeuw via een legaat, een schenking aan de inwoners van Lochem. Hieraan werd de voorwaarde verbonden dat het in stand moet worden gehouden. Maar wet- en regelgeving overruled zo’n eis uiteraard.

In 2019 wilden B&W van Lochem 20.000 euro per jaar besparen op door privatisering. Onder verwijzing naar het legaat stak de gemeenteraad hier een stokje voor.