Tentoonstelling ‘Licht!’ te zien in Gudulakerk

0
Een van de ontwerpen van Sebastiaan Vandeputte in de Gudulakerk (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – ‘Licht!’ is de titel van een bijzondere tentoonstelling die sinds deze week is te zien in de Gudulakerk. Klein en groots tegelijk. Want het gaat om slechts 5 objecten maar die zijn deels van enorme afmeting. De Vlaamse maker heet Sebastiaan Vandeputte. Het is een activiteit van de kunstcommissie van het Stadshuus in samenwerking met de kerk. Door een verbouwing van het Stadshuus wordt tijdelijk uitgeweken naar de kerk.

Wie de lichtontwerpen van Vanderputte bekijkt denkt meteen aan moderne varianten van enorme kroonluchters. Er is echter een groot verschil. De ontwerpen die in de kerk zijn te zien, zijn gemaakt van carbon. Dat maakt dat je ze met één vinger kunt opbeuren. Alle vijf werken samen werken slechts iets meer dan 4 kilo. Een andere bijzonderheid is dat ze van één draad carbon zijn gemaakt. Alleen de draden voor de stroomtoevoer is van ander materiaal, maar zo verweven in het ontwerp dat ze niet te traceren zijn. Carbon is naast licht overigens ook oersterk. Het heeft een trekkracht van 500 kilo.

Kleine kant

Sebastiaan Vanderputte was vorige week zelf in de kerk om zijn werk op te hangen. Naast twee grote ‘luchters’ in de kerk zelf hangt er een ontwerp onderin de toren. Verder zijn er twee kleinere objecten. Daarvan is interessant dat ze op ooghoogte staan en ze dus goed van dichtbij te bekijken zijn. Toen de twee enorme objecten eenmaal in de kerk hingen, vond de maker zelf ze overigens ‘aan de kleine kant.’ De tentoonstelling was aanvankelijk bedoeld voor het Stadshuus, waar uiteraard minder ruimte is.

Vanderputte noemt zichzelf kunst-technicus. “Dat staat op mijn visitekaartje. Ik vind kunstenaar een geitenwollensokken-term en designer klinkt weer zo hoogdravend”, zegt hij. Hij is opgeleid als decorschilder maar ontwikkelde zich van lieverlee tot totaalinrichter. “Ik heb een drang om nieuwe dingen uit te vinden. Als een klant mij iets vraagt wat op het eerste gezicht onuitvoerbaar lijkt, zal ik nooit zeggen: ‘dat kan niet’. Ik ga op zoek naar hoe het wel kan. Daar ben ik erg koppig in.”

Buurjongens

Met het carbon dat hij gebruikt voor de lichtontwerpen experimenteerde hij 2 jaar. Toen maakte hij een stoeltje van. Op een design- en interieurbeurs in Kortrijk kwam hij in contact met Tom Claeys van het gerenommeerde AtelierC dat is gespecialiseerd in lichtconcepten. De twee waren vroeger buurjongens en ontmoetten elkaar weer op de beurs. Claeys noemt Sebastiaan ‘diegene waar ik al jarenlang over de hele wereld naar zocht. Een ontwerper die in mijn universum van de verlichting unieke luchters kon ontwerpen.’ Exemplaren zijn tegenwoordig te vinden in grote kantoorgebouwen en kastelen.

De kunstcommissie van het Stadshuus kwam in contact met Vanderputte en Claeys via het commissielid Henk Smits. Als interieurontwerper bezocht ook hij de beurs in Kortrijk en raakte onder de indruk van het werk van Vanderputte. Smits vertelt: “Ik werd uitgenodigd om te komen kijken in de zaak van Claeys in Avelgem. Vanuit Kortrijk kwamen we daar, via onmogelijke Belgische binnenwegen, aan bij wat op het eerste gezicht een gewone lampenwinkel leek. Wat we daar zagen was echter geweldig. Zo kwam het tot de afspraak om een expositie in Lochem te organiseren.”

Nu te zien

De objecten in de Gudulakerk zijn tot 1 april te bekijken als de kerk is geopend voor activiteiten en op een aantal vaste momenten. Dit zijn woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december. En vervolgens nog op woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 januari, telkens tussen 17.00 en 19.00 uur.

Meer informatie en een video over de kunstenaar en de samenwerking met Tom Claeys zijn te vinden op claeysverlichting.be.