Herman Priester: ‘Ik ben niet de vervanger van Ap’

0
Herman Priester (foto: Arjen Dieperink / Bewerking: LochemsNieuws)

LOCHEM – Herman Priester wordt de nieuwe zanger van de band die iedereen kent als Ides of May maar die zoekt naar een nieuwe naam na het overlijden van voorman Ap Daalmeijer. Het lijkt nogal een opgave om in de voetsporen van Lochems bekendste muzikant moeten treden. Herman reageert: ,,Zo moet je het vooral niet zien. Ik ben Herman en Ap was Ap. Was… helaas.”

Lees HIER een eerder bericht over dit onderwerp

Poepstrak
,,De band wil verder en dat is heel terecht want het is een poepstrakke band met 35 jaar ervaring. Ik word de nieuwe zanger maar ik ben zeker niet de vervanger van Ap”, zo zegt hij. Tijdens een auditie klikte het meteen op zowel het muzikale als het persoonlijke vlak. Dat zeggen zowel de oude leden van de band als Herman Priester. ,,Ik moest nog wel even met het thuisfront overleggen want die hebben daar ook een stem in”, aldus Priester.

Te oud
De zanger zag de oproep op Facebook en las onder meer dat de nieuwe voorman tussen de 35 en 55 jaar oud moest zijn. ,,Shit, ben ik dus te laat”, dacht ik, zegt de 59-jarige Priester. Hij reageerde dan ook op de oproep door te schrijven: ‘Is 59 jaar te oud?’

Gedoe
Drummer Jeroen Mense zegt: ,,Ik had Herman tijdens een optreden van Appie & Stef in café In den Olden Keijzer gesproken. Toen was hij net uit Vunzing gestapt. Hij vertelde dat hij het wel had gehad met het gedoe met bandjes. Na zijn reactie op onze oproep heb ik toch maar even contact gezocht.”

Klik
Jeroen Mense: ,,We kregen meerdere reacties binnen. Door te kijken op internet wat mensen zoal hadden gedaan konden we al een voorselectie maken. Herman was de derde in rij bij de audities, waarbij nummer twee trouwens was afgehaakt. Met Herman klikte het meteen. Wat ons betreft was het op dat moment wel duidelijk dat hij het moest worden. We krijgen er tot nu toe gelukkig ook veel goede reacties op.”

Peter Kosstede
Bassist Peter Kosstede kondigde na het overlijden van Ap aan dat wilde stoppen. Over zijn beweegredenen wil Mense niet veel kwijt: ,,Tijdens momenten dat we elkaar na de dood van Ap zagen gaf hij al aan dat hij het wel zou gaan missen. Wij zeiden daarop: ‘Je hóeft niet te stoppen.’ Ik denk dat de kick die we kregen tijdens de auditie met Herman heeft meegespeeld in Peter’s beslissing om door te gaan.”

Repertoire
De band start dinsdag (1 augustus) met de repetities in de nieuwe samenstelling. Het repertoire blijft voorlopig grotendeels gelijk. Maar er wordt ook al gewerkt aan nieuwe nummers. Het ligt voor de hand dat Herman Priester door ook aan gaat meewerken. Hij heeft veel ervaring in met name het schrijven van teksten.

Jammen
,,Bij ons is het schrijven van nummers een groepsproces”, zegt Mense. ,,We beginnen te jammen en soms ontstaat er dan iets dat we verder uitwerken.” Dat hij in eerste instantie veel nummers gaat zingen waar Ap Daalmeijer de hand had vindt Herman Priester geen probleem. ,,Nummers van anderen zingen is heel gewoon. Of dat nou nummers van Gary Moore of Ap Daalmeijer zijn… dat maakt niet uit.”

Ook Priester vindt het voor de hand liggen dat hij gaat meewerken aan nieuw repertoire. ,,Dat deed ik bij Boys to Bounce en Vunzing ook. Alleen wordt het vanaf nu dus ‘The Blues’.