Nepcollectant uit Eefde opgepakt in Putten

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

PUTTEN/EEFDE – In Putten heeft de politie woensdag een 34-jarige Eefdenaar aangehouden die wordt verdacht van het collecteren met als zichzelf als enige ‘goede’ doel. Het lijkt te gaan om dezelfde man die al eerder werd opgepakt voor hetzelfde vergrijp, hoewel de politie dit officieel nog in onderzoek heeft.

Burgernet
De Eefdenaar meldde zich woensdagmiddag met zijn collectebus aan de deur bij een inwoner van Putten. Deze vertrouwde zaak niet en vroeg een legitimatiebewijs. Daarop ging de ‘collectant’ er op een draf vandoor. De bewoner schakelde de politie in. Die deed een oproep via Burgernet om uit te kijken naar de man.

Achtervolging
Dat leverde een aantal meldingen op. De eerste getuige zag dat de verdachte de collectebus weggooide. Die werd al snel gevonden door de politie. Een volgende getuige had de man zien lopen. Op weg naar de beschreven plek kwam er een telefoontje binnen van een Puttenaar die de Eefdenaar achtervolgde. Toen was het een formaliteit om de man in te rekening.

Raalte
De link met eerdere soortgelijke voorvallen wordt dus nog onderzocht maar het lijkt erop dat het gaat om dezelfde verdachte die op 19 oktober vorig jaar werd aangehouden in Raalte. Dat het toen ging om een ’33-jarige inwoner van Eefde’ kan bijna geen toeval zijn. Of hij al voor de rechter is verschenen voor de eerdere vergrijpen is onbekend.

Gorssel
Ruim een maand voor zijn aanhouding in Raalte was hij actief in Gorssel maar kon toen niet worden gepakt. De gemeente Lochem waarschuwde de inwoners toen voor de praktijken van de Eefdenaar. Hij gaf zich uit als collectant voor de Stichting Dieren in Nood. Of hij in Putten hetzelfde ‘doel’ gebruikte is niet bekend.

Waarschuwing

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) adviseerde gemeenten destijds geen vergunning te verlenen voor ‘Dieren in Nood’. Eerder bleek via een controle door de gemeente Apeldoorn dat het opgegeven adres van de gelijknamige stichting in die plaats niet klopt. De telefoon van de voorzitter en de website zijn afgesloten.