Salpeterzuur FrieslandCampina geen probleem voor drinkwater

0
Het complex van FrieslandCampina werd enige tijd ontruimd (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/DOETINCHEM – Bij het incident bij FrieslandCampina van afgelopen dinsdag is naar schatting zo’n 100 liter verdund salpeterzuur in het riool gelopen. Omdat dit gecontroleerd is gebeurd waren de gevolgen daarvan beperkt zo laat het Waterschap Rijn en IJssel weten.

Snel ter plekke
Dinsdagochtend ontsnapte een hoeveelheid salpeterzuur bij het lossen van een tankwagen. Marcel Bleumer is manager onderhoud bij het Waterschap en coördinator van het actiecentrum dat wordt ingesteld bij calamiteiten. Hij vertelt: ,,Wij krijgen een melding als de brandweer uitrukt voor een brand of ander incident. We hadden dinsdag dan ook snel de juiste mensen ter plekke die wisten wat ze moesten doen.”

Verdunnen
Salpeterzuur is potentieel gevaarlijk omdat het zorgt dat de zuurtegraad (PH-waarde) stijgt. Zuur tast in hogere concentraties het materiaal aan. Verdunnen is dan ook het devies. Bleumer: ,,De brandweer heeft telkens een waternevel op de plas bij FrieslandCampina gspoten. Daardoor werd het salpeterzuur steeds verder verdund en kon het gecontroleerd het riool instromen.”

Referentie
De pomp van een gemaal in de buurt van de fabriek was net een week daarvoor gecontroleerd. ,,Dat was voor ons dus een prima referentiepunt. We hebben de pomp opnieuw bekeken om te zien of er sprake was van aantasting door zuur. Dat bleek niet het geval”, aldus Bleumer.

Drinkwater

Voor de kwaliteit van drinkwater heeft in incident geen gevolgen. Het rioolwater komt terecht in de zuiveringsinstallatie in Zutphen waar het wordt gemengd met ander water uit de regio. Na zuivering komt het terecht in het oppervlakte water. ,,Dan vind je het salpeterzuur uit Lochem niet meer terug”, zo verzekert Bleumer.