Harmke van de Straat uit Almen Beste Buur van 2020

0
Harmke van de Straat is de Beste Buur van 2020. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve bracht het heugelijke nieuws (eigen foto/SWL)

ALMEN/LOCHEM – Harmke van de Straat uit Almen is de Beste Buur van 2020. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve verraste haar zaterdag (26/9) toen ze aan het werk was in museum STAAL. In zijn kielzog kwamen alle buren haar te feliciteren. Hanneke Westland en Arjan Klein Hazebroek, samen Beste Buur van afgelopen jaar, gaven  de wisselbeker voor de Beste Buur aan Harmke door.

Uit handen van de burgemeester ontving de uitverkorene bloemen, een oorkonde en een waardebon. Afgelopen zomen konden inwoners iemand nomineren voor de verkiezing van de Beste Buur van 2020. Vorige week boog de jury zich over alle nominaties. Harmke van de Straat kwam overtuigend als de Beste Buur van het jaar naar voren.

Noaberschap

In de nominatie las de jury het echte noaberschap in zijn moderne vorm: niet opdringerig, niet controlerend maar open voor iedereen. Harmke heeft hart voor de Almense gemeenschap, zo kwam duidelijk naar voren. Ze biedt iedereen een helpende hand, spontaan, gevraagd en ongevraagd en ongeacht wie het betreft. Ze houdt een oogje in het zeil bij haar 103 jaar oude buurvrouw en verzorgt spontaan nu en dan een maaltijd voor haar overbuurman.

Wie nieuw in het dorp komt wonen wordt hartelijk verwelkomd en voor hen staat koffie en thee klaar. Naast dat alles doet ze ook nog eens vrijwilligerswerk bij onder andere Ons Huis, museum STAAL en de Almense kerk. ‘Met recht een vrouw die iedereen als buur zou willen hebben!’, aldus de jury.

Nominatie

Buurvrouw Gerda Goorman nomineerde Harmke in de wetenschap dat veel andere buren dit van harte steunen. Ze omschreef Harmke als: “Een hartelijke, vrolijke, ruimdenkende vrouw die er voor een ander wil zijn en ook daadwerkelijk is”.

Verkiezing Beste Buur

GoedeBuren Lochem organiseert sinds 2015 de  verkiezing van Beste Buur van Lochem. Een goede buur zijn is soms niet makkelijk maar vaak gaat het juist heel goed. De Beste Buur is iemand die veel voor de buren en voor de buurt over heeft. Kortom, iemand die iedereen graag als buur heeft. Elk jaar komen er uit de hele gemeente nominaties binnen van mensen die een inwoner de titel van Beste Buur gunnen. Een jury beoordeelt de nominaties en selecteert de uiteindelijke Beste Buur van het jaar. “Maar”, zegt de jury er steevast bij; “Je hoeft echt niet de Beste Buur te zijn om toch als goede buren naast elkaar te wonen”.

GoedeBuren

GoedeBuren is een organisatie van vrijwilligers, die inwoners van de gemeente Lochem helpen bij overlast door buren of buurtgenoten. Het draait om de advisering inzake mogelijkheden om problemen  op te lossen en het helpen van bewoners om met de buren in gesprek te komen. Jaarlijks kloppen zo’n 40 mensen bij GoedeBuren aan.

Meer weten? Kijk dan op www.goedeburenlochem.nl.

Harmke van de Straat met de Beste Buur wisselbeker (eigen foto)