Hal gemeentehuis ‘gezellig maken’ was foute communicatie

0
De hal van het gemeentehuis vanaf de eerste verdieping: vooral veel vloer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het was niet handig om de term ‘gezellig maken’ te gebruiken in relatie tot een opknapbeurt van de hal van het gemeentehuis. Dat is een eigen leven gaan leiden, waarbij bovendien leek of alleen dat al 1,1 miljoen moet kosten. “Een leermomentje”, noemde Sebastiaan van ‘t Erve het maandagavond. Een deel van de media ging ermee aan de haal en zo kwam de focus te liggen op de plannen met de immense – en inderdaad wat kille hal – van het Lochemse gemeentehuis.

Ook het idee dat de hal een plek van ‘ontmoeting’ voor inwoners moet worden leidde tot gefronste wenkbrauwen. Ook in de politiek. Maandag was de conclusie dat ‘ontvangst’ een betere kwalificatie is. Of, als het toch iets wolliger moet: ‘een warme ontvangst.’ Van ‘t Erve betreurt dat, in tijden waarin veel mensen de hand op de knip moeten houden, het idee is ontstaan dat de gemeente geld steekt in ‘gezelligheid’.

Vragen

De afgelopen week zijn veel vragen van de raadsfracties beantwoord. En omdat het college, bij monde van de burgemeester, aangaf dat niets in beton is gegoten, lijkt de ergste kou uit de lucht. Over twee weken staat het voorstel de agenda en wordt een besluit genomen, al volgen dan waarschijnlijk nog wel verandervoorstellen.

Van ‘t Erve gaf onder meer aan dat de ‘groene wand’ die is bedacht voor de hal geen must is. Dat is een duur idee en zorgt, naast de investering, bovendien voor vervolgkosten voor onderhoud. Andere aanpassingen, bijvoorbeeld in de vorm van kleur, licht en meubilair kan de hal ook vriendelijker maken.

Werkplekken

Het idee maakt deel uit van een groter plan dat ertoe moet leiden dat de gemeente laat zien goed te zorgen voor zowel de eigen medewerkers als voor de inwoners die het gemeentehuis bezoeken. De werkplekken van de ambtenaren krijgen een facelift. Het gaat om 167 werkplekken voor 267 ambtenaren. Door onder meer de komst van ‘t Baken is het gemeentehuis behoorlijk vol. Dit in tegenstelling tot de hardnekkige gedachte, die bij sommige Lochemers leeft, dat het gebouw aan de Hanzeweg deels leeg staat.

Goed werkgeverschap en een aantrekkelijke werkplek zijn in tijden van krapte op de arbeidsmarkt belangrijker dan ooit, zo is de gedachte. Het gebouw is bovendien 10 jaar oud en toe aan een interne upgrade. Dat kost, mede door stijgende prijzen, zo’n 1,1 miljoen. Tijdens de discussie van maandagavond gaf Van ‘t Erve aan dat best nog eens kan worden gekeken naar een efficiëntere aanpak, waardoor de kosten omlaag kunnen.

Advieskosten

Kritiek was er verder op de verhouding tussen de aanschaf van materialen, arbeidsloon en de advieskosten. Dat laatste wordt als erg hoog ingeschat. En, hoewel niet van toepassing op het interieur van het gemeentehuis, werd ook gewezen op het plein voor de hoofdingang. Daar kan hier en daar wel een tegel worden gewipt, ten gunste van meer groen, zo luidt de opvatting.