Raad Lochem wil pilot met kabelgoot voor elektrische auto’s

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Zeer tegen de zin van verantwoordelijk wethouder Ria Leliveld heeft de gemeenteraad van Lochem maandag in meerderheid besloten dat er een pilot moet komen met speciale goten voor laadkabels van elektrische auto’s, op plekken waar die over het openbare trottoir liggen.

De motie is een initiatief van Meedenken met Lochem (MmL), met steun van GB, VVD, GroenLinks en PvdA. Het CDA stemde ook voor. LochemGroen! en D66 stemden tegen. De wethouder ontraadde de motie met klem. Ze ziet geen prioriteit voor een nog beperkt probleem. Het gaat om gevallen waar bezitters van een elektrische auto wel een eigen laadpaal hebben, maar geen ruimte om hun voertuig op eigen grond te parkeren. De laadkabel moet dan over het trottoir worden gelegd. Daar wordt het mogelijk een ‘struikelblok’ voor voetgangers.

Parkeerplek

Leliveld wees op het gemeentelijk beleid waarmee wordt voorkomen dat particulieren worden gefaciliteerd en die door aanleg van een kabelgoot de bijbehorende openbare parkeerplek als hun eigen gaan claimen. De aanvragen zouden bovendien ambtelijke capaciteit vergen die schaars is en ook zijn er kosten mee gemoeid. Het veiligheidsaspect ziet de wethouder ook wel, maar ze wees op speciale matten waarmee kabels letterlijk kunnen worden toegedekt. Die kan iedereen zelf aanschaffen.

Hoofdindiener van de motie, Bertus Karssenberg van MmL. ziet het probleem niet zo. Volgens hem kost het ‘een uurtje werk’ voor ambtenaren en zijn de kosten gering. Mede-indiener GroenLinks zei voor de motie te zijn omdat de partij vindt dat bezitters van elektrische auto’s in staat moeten worden gesteld om hun eigen zonne-energie te gebruiken bij het laden. Om tijd en kosten te besparen opperde fractievoorzitter Henk van Zeijts de mogelijkheid van een pilot met een beperkt aantal deelnemers.

Prioriteiten

D66 en LochemGroen! volgden de redenering van de wethouders. Deze fracties zien andere prioriteiten, zoals het verbeteren van trottoirs. Een vraag van Henk van ‘t Klooster van D66 aan Karssenberg leerde dat het momenteel gaat om een ‘stuk of 21 plekken’ in de gemeente waar laadkabels over het trottoir liggen. Karssenberg wees daarbij op de groei van het aantal e-auto’s waardoor de omvang van het probleem vermoedelijk gaat toenemen.

Na overleg werd de motie aangepast aan het idee van GroenLinks zodat er een pilot komt met 20 deelnemers. Bij de evaluatie moet dan blijken hoe het werkt en hoeveel tijd en geld de gemeente eraan kwijt is. Aanvragen moet vanaf het vierde kwartaal van dit jaar mogelijk worden. Er moeten dan voorwaarden liggen over aanleg en gebruik van de kabelgoot, waaronder de bijdrage in de kosten van de aanvrager. Ook moet worden vastgelegd dat de gemeente eigenaar blijft van de voorziening.