Gewijzigde aanpak moet populariteit BEST-tas vergroten

1
De verwerking van de BEST-tassen bij 2Switch (bron: CirculusBerkel)

LOCHEM – De BEST-tas, waarmee inwoners van de gemeente Lochem boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel ter recycling kunnen aanbieden, is vorig jaar fors in populariteit gedaald. Dit is voor de gemeente aanleiding om de inzameling aan te passen. Om te beginnen krijgt elke inwoner in maart 2019 een voorraadje van 3 tassen.

Dat laatste is ingegeven door het feit dat uit evaluatie is gebleken dat veel mensen simpelweg zonder tas zitten. Ze krijgen die niet of te laat toegestuurd.

In 2016 werden nog 5.726 tassen aan de weg gezet. Vorig jaar waren dat er nog maar 3.425. Lochem heeft 14.600 huishoudens. Wethouder Henk van Zeijts: ,,In onze gemeente
scheiden we het afval al goed, maar toch doen we nog veel waardevolle spullen in de grijze container. Neem bijvoorbeeld textiel. Als je dat schoon en droog inlevert met de BEST-tas, kan dat een tweede leven krijgen. Dat mensen de tas nog te weinig gebruiken, komt doordat ze vaak geen lege BEST-tas in huis hebben. Dat moeten we beter regelen.”

Wijzigingen
Naast het voorraadje van drie tassen dat iedereen krijgt, wijzigt ook de vervanging van exemplaren die aan de weg zijn gezet. Het aanvraagsysteem op basis van de QR-code op de tas verdwijnt. Elk huishouden krijgt meteen een nieuwe tas toegestuurd als er eentje is gebruikt. Bestellen van een tas kan overigens ook via WhatsApp, social media en de website van Circulus-Berkel. Ook kunnen inwoners nieuwe tassen op meer plekken ophalen, namelijk bij de recyclepleinen en de kringloopwinkel.

Acceptatie
Uit klanttevredenheidsonderzoek van Circulus Berkel blijkt dat de acceptatie en waardering van de tas nog wat te wensen overlaat. Maar liefst 45% van de Lochemers zegt de betrokken spullen liever op een andere manier in te leveren. Ook blijkt 22% de BEST-tas helemaal niet te kennen. De cijfers voor Lochem wijken overigens niet veel af van die uit andere gemeenten in de regio. Wat betreft het niet (op tijd) ontvangen van een vervangende tas is Lochem zelfs het beste jongetje van de klas (17%). De cijfers komen uit het staatje onderaan dit bericht.

[UPDATE 16/11 15.00]
Op de Facebookpagina van LochemsNieuws wordt veelvuldig gereageerd op dit bericht. En vooral door mensen die zeggen dat ze geen tas hebben ontvangen. Klik hieronder om de reacties te lezen…
(de tekst gaat verder onder de afbeelding…)

Wat is de BEST-tas?
Via de BEST-tas kunnen inwoners van hun boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel af komen. De tas wordt zes keer per jaar huis aan huis ingezameld. 2Switch in Zutphen sorteert en verkoopt de inhoud van de tassen. Wat overblijft wordt verwerkt door Circulus-Berkel. Textiel gaat naar Reshare, oude boeken worden als oud papier hergebruikt en elektrische apparaten gaan naar het e-waste sorteercentrum in Apeldoorn. Overgebleven speelgoed gaat zoveel mogelijk als harde plastics naar de
recyclepleinen.

Bron: evaluatierapport BEST-tas Circulus Berkel

1 REACTIE

  1. Citaat van het voorafgaande: Het aanvraagsysteem op basis van de QR-code op de tas verdwijnt. Elk huishouden krijgt meteen een nieuwe tas toegestuurd als er eentje is gebruikt.
    Vraag: Hoe weet men nu als de code niet meer op de zak staat van wie die zak is en naar wie er dan één opgestuurd moet worden.

    Grtn………..H

Comments are closed.