Buslijnen 52 en 54 worden deels ‘Arriva Vlinder’

0

LOCHEM/LAREN/ALMEN – Twee buslijnen in de gemeente Lochem worden met ingang van 9 december Arriva Vlinder-lijn. Dit geldt voor lijn 52 van station Lochem richting Ruighenrode. Tussen Larem, Almen en Zutphen gaat in de avonduren lijn 854 rijden in plaats van lijn 54. In Lochem komen 10 extra opstapplaatsen.

Lijn 52
Arriva Vlinder-lijnen worden bediend met kleine bussen, zoals die in Lochem al rijden. Lijn 52 kampt met tegenvallende reizigersaantallen. Opheffing van de lijn is al ter sprake gekomen, maar ook doortrekken naar Vorden was onderwerp van gesprek. Het Lochemse college van B&W heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van de lijn en ziet potentie als er meerdere bestemmingen worden aangedaan.

Vaste tijden
De Vlinder vertrekt vanaf december op vaste tijden vanaf het station. Mensen die daar instappen hoven niet te reserveren. Zij melden aan de chauffeur naar welk halte ze willen. De route wordt zo gekozen dat de passagier zo snel mogelijk naar de gewenste halte gebracht wordt. De bus kan namelijk de haltes waar niemand wil uitstappen overslaan.

Reserveren
Wie vanaf een specifieke halte naar het station wil moet wel reserveren. In de ochtendspits rijdt de bus wel volgens dienstregeling 4 keer per uur. Arriva heeft op een aantal andere lijnen in de regio het Vlinder-principe succesvol getest. Het blijkt efficiënter en het gebruik stijgt. Duurzamer is het ook omdat er minder lege bussen gaan rijden.

Aansluiting treinen
Door in de ochtend 4 keer per uur te gaan rijden verbeterd de aansluiting op de treinen uit beide richtingen. Verder valt een groot deel van de ronde door Lochem samen met de route van buslijn 56 (Deventer-Borculo vv), waardoor de uitwisseling tussen beide lijnen groter wordt.

Extra haltes
Lijn 52 gaat in de ochtendspits niet meer langs vakantiepark Ruighenrode. Overdag en in de middagspits verandert de lijn naar een vlinderlijn (lijn 852). Deze lijn gaat (indien
gewenst) wel langs vakantiepark Ruighenrode. Tijdens de vlinderuren zijn er meer haltes die kunnen worden aangedaan. Er komen er 10 extra, waaronder de haltes gemeentehuis, Sint Jozef, De Hoge Weide en een aantal hotels. Ook hier geldt dat de vlinder vertrekt na aankomst van de trein in Lochem en dat je vanaf het station reserveringsvrij kan
instappen.

Zutphen-Almen-Laren
Tussen Zutphen en Laren rijdt lijn 54. Dit blijft zo op werkdagen en zaterdag tot 21.00 uur. Daarna neemt de Vlinder (lijn 854) het over. Arriva onderzoekt de mogelijkheid om ook op zondag te gaan rijden. Op zondag is er nu geen openbaar vervoer beschikbaar. Op station Zutphen is instappen mogelijk zonder reserveren. De vertrektijden zijn afgestemd op de aankomst van treinen.

In het bijgaande kaartje zijn de vaste haltes, vlinderhaltes en relatie met lijn 56 met lijn (8)52 weergegeven. De cirkels geven het ‘verzorgingsgebied’ per halte aan.

Bron: gemeente Lochem