FrieslandCampina denkt nog niet aan schadeclaim

0
Foto ter illustratie (foto: Andrew Neel @ unsplash.com

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
LOCHEM – 
FrieslandCampina heeft de afgelopen anderhalve week schade opgelopen door de breuk in een persleiding bij Lochem. Of het bedrijf een schadeclaim gaat indienen tegen het Waterschap Rijn en IJssel staat echter nog niet vast, zo laat een woordvoerder weten.

De zuivelgigant schroefde de productie in Borculo en Lochem terug nadat de omvang van natuurschade aan het licht kwam. Het restwater uit de fabrieken bevatte melkresten die door vergisting snel zuurstof aan het water onttrokken. Dat kostte duizenden vissen het leven.

Te vroeg

Na de reparatie van de leiding wordt de productie en dus de restwaterstroom langzaam weer opgeschroefd. Volgens het bedrijf is het nog niet het moment om te praten over schadeclaims. ,,Het is echt veel te vroeg om daar al iets over te kunnen zeggen”, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. ,,Ook zijn we daar nog helemaal niet mee bezig. De leiding wordt nu eerst voorzichtig in gebruik genomen”, zo legt hij uit.

Verschillende onderdelen, zoals de poedertorens, hebben enige tijd stilgestaan. Tot een volledige stillegging is het niet gekomen, anders was de schade in de miljoenen gelopen. Of het bedrijf kosten heeft gemaakt omdat melk – dat op contractbasis wordt afgenomen van boeren – naar elders moest worden vervoerd, is niet bekend.

Marketingexperts denken dat de naam van FrieslandCampina niet zal leidden onder alle media aandacht. Het bedrijf heeft ook geen schuld aan de gebeurtenissen.