‘Geurpaaltjes’ van ProRail staan niet in de gemeente Lochem

0
De geurpaaltjes nabij station Markelo (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Ze waren een paar weken geleden – in het hart van de komkommertijd – even landelijk nieuws: de geurpaaltjes bij Lochem, waarmee ProRail reeën en ander groot wild weg wil houden bij het spoor. Maar hoe we ook zochten; we vonden ze niet. Dat wil zeggen, we vonden ze wel ,maar niet in de gemeente Lochem.

Met dank aan ProRail voor deze boost in de naamsbekendheid van onze gemeente, maar de paaltjes staan niet op Lochems grondgebied. Ze staan zelfs niet in de provincie Gelderland. Aan de hand tips van lezers vond LochemsNieuws ze bij Markelo. Lochemers die richting Zutphen reisden en uit het treinraam zaten te turen op zoek naar de paaltjes kwamen bedrogen uit. Omroep Gelderland had het immers over ‘Almen’, waar de paaltjes het aantal aanrijdingen met wild tot nul hadden gereduceerd?

Landelijk nieuws
De Telegraaf, Dagblad 010, RTV Oost en de Stentor; ze berichtten allemaal over ‘de primeur bij Lochem’. LochemsNieuws had dat overigens ook zomaar kunnen doen op basis van een persbericht, ware het niet dat we er graag een eigen foto bij wilden hebben. Daardoor begon de zoektocht.

750 meter
De paaltjes staan niet ver van het voormalige station Markelo. Vanaf de spoorwegovergang in Stationsweg (N754), niet ver van café Vennebekken en de kanaalbrug zijn de paaltjes voor iedereen zichtbaar. Vanaf deze overgang staan ze over een lengte van zo’n 750 meter aan weerszijden van het spoor. Weliswaar in de richting van Lochem, maar de gemeente- en provinciegrens halen ze bij lange na niet.

Lees verder onder de foto…

De geurpaaltjes nabij station Markelo (foto: LochemsNieuws)

Station Markelo
Op de video die ProRail op YouTube zette is het achteraf gemakkelijk na te ontdekken. Daarin is het dak van station Markelo in de verte te zien. Op de beelden is bovendien een hectometerpaal te zien die aangeeft dat we 24 kilometer vanaf Zutphen zijn. Ook dat klopt perfect. De hectometerbordjes zijn terug te vinden op een goede topografische kaart, zoals op de afbeelding hieronder is te zien.

Bij benadering
Woordvoerder Aldert Baas van ProRail zegt aan de hand van de beschrijving dat het inderdaad om de nabijheid van Markelo gaat. ,,De aanduiding die we erbij gaven was bij benadering en ‘bij Lochem’ wil niet zeggen ‘in Lochem’.” Baas zegt verder dat hij hoopt dat Lochemers desondanks kunnen waarderen dat ProRail iets positiefs doet om vertragingen en natuurschade te voorkomen.

De paaltjes staan bij Markelo op zichzelf op een logische plek. Op dezelfde hoogte is op de N346 (Lochemseweg) een speciale oversteek gemaakt voor wild, met opvallende waarschuwingsborden voor het verkeer.

Tupoleum
Op de paaltjes is een soort van purschuim aangebracht, dat overigens biologisch afbreekbaar is. Daarin wordt met een spuitbus de stof tupoleum geïnjecteerd. De geur zorgt ervoor dat wild die plek mijden. Ze kunnen het spoor wel oversteken maar zullen er niet rond blijven hangen, zo is het idee. Tupoleum is niet niet giftig. De geur doet denken aan een brandlucht. Dieren lopen er graag een stukje voor om.

De locatie van de geurpalen op kaart (kaart: opentopo.nl/bewerkng: LochemsNieuws)