‘Bezuiningen Zutphen raken Lochemse bibliotheken niet’

0
Bibliotheek Lochem (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ZUTPHEN – De voorgenomen bezuiniging van 150.000 euro die de gemeente Zutphen structureel wil opleggen aan de Graafschap Bibliotheken raken de bibliotheken in de gemeente Lochem niet. Volgens directeur-bestuurder Gerard Huis in ‘t Veld gaat het weliswaar om één organisatie maar staan er solide ‘financiële schotten’ tussen Lochem en Zutphen.

Geschokt
In Zutphen en Warnsveld is geschokt gereageerd op de bezuinigingsplannen die – als ze doorgaan – zeker gevolgen gaan hebben. Er wordt al gesproken over sluiting van de fraaie bibliotheek in het voormalige Broederenklooster in Zutphen. Het verzet tegen de plannen wordt al gemobiliseerd. De Zutphense SP maakt zich breed voor de bieb en ook de steun van andere fractie voor de bezuiniging is lang niet zeker. Er is ook een petitie gestart (waarover hieronder meer). De Zutphense politiek praat donderdagavond (13/9) over de bezuinigingen. De gemeente staat er financieel slecht voor en moet snijden in de uitgaven.

Gemeente Lochem
In Lochem heeft de bibliotheek vestigingen in Lochem en Gorssel. Verder zijn er afhaalpunten in Barchem, Almen, Eefde, Harfsen en Epse. Laren heeft een eigen  onafhankelijke bibliotheek in Kulturhus ’t Kruispunt. In Gorssel heeft de bieb 2321
leden en in Lochem 4755 (stand 2016). Volgens de jaarstukken 2017 van de gemeente Lochem geeft de gemeente een kleine 650.000 euro uit aan het bibliotheekwerk.

Verschillen
Huis in ‘t Veld stelt de inwoners van de gemeente Lochem gerust. ,,Lochem is momenteel financieel gezond en daar spelen zaken zoals in Zutphen niet. De dienstverlening is dan ook niet in gevaar.” De directeur stelt dat er wel een verschil kan ontstaan tussen wat kan worden geboden in beide gemeenten. ,,Het is bijvoorbeeld denkbaar dat we in Lochem nog wel geld hebben om dingen te doen voor scholen maar in Zutphen niet.”

Petitie
In Zutphen en Warnsveld is een petitie gestart om de bibliotheek te behouden. Er liggen formulieren in de bibliotheken. Die mogen ook worden meegenomen om handtekeningen in te zamelen. Online kan worden getekend via www.petities.nl. De petitie wordt begin oktober overhandigd aan de gemeenteraad van Zutphen. Gerard Huis in ‘t Veld zegt: ,,Niets staat inwoners van de gemeente Lochem in de weg om ons ook te steunen via deze weg.”