Gemeente Lochem doneert 180 computers aan de computerbank

0
Wethouder Ingrid De Pagter overhandigt de eerste afgeschreven PC aan Manfred den Adel van de Computerbank. Op de achtergrond kijken Gert Kok (l) en Peter ten Cate toe. (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM – 180 afgeschreven pc’s van de gemeente Lochem gaan naar de computerbank en van daaruit naar mensen die zelf geen computer kunnen betalen. Deze week overhandigde wethouder Ingrid de Pagter (Participatie) de eerste exemplaren aan initiatiefnemer Manfred den Adel en zijn vrijwilligers.

De donatie had nog heel wat voeten in de aarde want de gemeente wil uiteraard niet dat er gegevens van medewerkers, inwoners of andere vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Er werd een certificaat gemaakt en een protocol geschreven zodat de kans op datalekken uitgesloten zijn.

De computerbank ontvangt af en toe computers van bedrijven en particulieren. Vrijwilligers maken ze ‘schoon’ en installeren nieuwe software om ze gratis weg te geven aan mensen die ze nodig hebben maar ze zelf niet kunnen betalen. ,,We zijn er nog lang niet! Behalve computers zijn er ook nog beeldschermen, toetsenborden, muizen en kabels nodig. Die zitten er helaas niet bij”, zegt Peter ten Cate. Wie deze over heeft kan ze inleveren bij het Stadshuus aan de Markt 3.

Certificaat
Kapotte computers zijn elektronisch afval en mogen niet zomaar gedemonteerd worden. Daarom wordt er voor het afvoeren van defecte pc’s samengewerkt met een bedrijf dat in het bezit is van het zogenoemde WEEELABEX certificaat. Dit zorgt ervoor dat computers die kapot zijn volgens de strengste regels wordt verwerkt.

Ook het verkrijgen van legale software is een probleem. Daar is geld voor nodig maar dat is er niet. Via Techsoup Nederland is geprobeerd om ook dit gedoneerd te krijgen maar hiervoor moet de Stichting Repair Club Lochem eerst de zogeheten ANBI-status verkrijgen.

Drempel
Om hulp vragen is voor veel mensen lastig. Niemand loopt graag te koop met het feit dat je bepaalde dingen niet kunt betalen. Ook worden er vraag veel persoonlijke gegevens gevraagd waarmee je moet aantonen dat je onvoldoende inkomen hebt. De computerbank werkt anders. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen bij Repair Café Lochem en aan Manfred vragen wat hij zou kunnen doen voor je.

Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen en niet gevraagd naar inkomen. Wel worden wat persoonsgegevens gevraagd als er een computer wordt verstrekt om bij te houden waar de computer zich bevindt.

Bij het Repair Café is het overigens ook mogelijk om een computer te laten repareren. Dat is kostenloos maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Vrijwilligers
De computerbank telt inmiddels 3 vrijwilligers en is onderdeel van Stichting Repair Club Lochem. Gert Kok (voorzitter Stichting Repair club Lochem) heeft met het Repair Café een werkplek getimmerd. De computerbank heeft hiermee een solide locatie in het Stadshuus gekregen. Peter ten Cate is sterk in de IT-uitvoering maar ook met teksten en denkwerk. Rick Uiterwaard is onlangs aan het team toegevoegd en wil ook graag zijn steentje bijdragen.

Meedoen
Wethouder Ingrid de Pagter zegt: ,,De computerbank is een prachtig initiatief. Het zorgt ervoor dat mensen mee kunnen doen. Ook het feit dat de computers hergebruikt worden en dat hier sprake is van een inwonersinitiatief, vinden we als gemeente belangrijk. Ik vraag ook graag nog even aandacht voor de regelingen die er zijn voor inwoners die weinig te besteden hebben. Die zijn te vinden op www.checkwaarjerechtophebt.nl”.