Coalitiebesprekingen Lochem verder met 3 partijen

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM – De coalitieonderhandelingen in Lochem gaan verder met Gemeentebelangen (GB), VVD en GroenLinks. Het CDA doet niet langer mee. De aanleiding hiervoor is onduidelijk. ‘Formateur’ Jan Bart Wilschut houdt het op ‘onvoldoende politiek draagvlak om met 4 partijen verder te gaan.’

Geen commentaar
Verder wil hij er in het belang van het proces geen commentaar op geven. ,,Het gaat nu om de inhoud en het bereiken van een goed akkoord”, aldus de Winterswijker die door GB werd aangetrokken om de gesprekken te leiden.

Het CDA zit momenteel – samen met GB en D66 – in het college maar verloor een zetel tijdens de verkiezingen van 21 maart. D66 werd toen in zeteltal gehalveerd en staat daardoor nu buitenspel.

Vier wethouders
Wilschut wil ook niet ingaan op de vraag of het vertrek van het CDA iets te maken heeft de onwil van partijen om een college met 4 in plaats van 3 wethouders te vormen. Marja Eggink van GB – de grootste partij in de gemeente – zei bij de start van de besprekingen dat de mogelijkheid om met 4 wethouders verder te gaan onderwerp van gesprek zou zijn.

Inhoudelijk
In een persbericht over de ontwikkelingen is te lezen dat Gemeentebelangen, VVD en GroenLinks vanaf nu inhoudelijk met elkaar in gesprek gaan. ‘Het streven
is om binnen enkele weken een nieuw college te kunnen presenteren’, zo luidt de boodschap.

Het CDA kon nog niet worden bereikt voor commentaar.