Sportclub Lochem 100 jaar – Deel 1: Een eeuw voetbal in Lochem

0
(bron: fotocollectie Dick Lammertink)

Sportclub Lochem bestaat op 10 april exact 100 jaar. De komende dagen plaatsen we dagelijks een nieuw verhaal over de club. Het gaat om de geschiedenis (in delen) en een aantal interviews met clubcoryfeeën als Wim Meutstege, Jaap Jacobs en Art Langeler. De teksten verschenen eerder in de huis-aan-huis verspreide jubileumkrant van de club. Dat is een uitgave van PlanYourEvent. De redactie was in handen van LochemsNieuws.

Fototentoonstelling
De foto’s komen uit de omvangrijke collectie van Dick Lammertink. Die collectie vormde de basis voor een tentoonstelling die de komende maanden op verschillende locaties in Lochem is te zien. Onder dit bericht staat een overzicht.

Een eeuw voetbal in Lochem  (clubhistorie deel 1)

Sportclub Lochem ontstond in 1962. Dat is bij lange na geen 100 jaar geleden horen we sommige lezers denken. Klopt! Het eeuwfeest dat in 2018 wordt gevierd is namelijk het gevolg van een ‘bloedlijn’ die terug gaat tot 1918. Toen werd Blauw Wit opgericht en van daaruit voert een rechte lijn naar het ontstaan van Sportclub Lochem.

Voor de oprichting van Blauw Wit werd er overigens ook al voetbal gespeeld in Lochem. Vermoedelijk al in 1895 kwam de club LFC Wilhelmina van de grond. Aan het begin van de vorige eeuw waren er verder verenigingen actief onder de namen Excelsior, Prinses Juliana, Oranjeboom en Volharding.

Elitair
Veel van die clubs uit de pionierstijd van het uit Engeland overgewaaide spelletje verdwenen ook snel weer. Van Wilhelmina wordt verteld dat het een nogal elitaire club was waar jongemannen uit de middenstand en ‘de gegoede burgerij’ speelden. Een volkssport was het voetbal destijds nog allerminst.

Lees verder onder de foto…

Een elftalfoto van KDC (bron: fotocollectie Dick Lammertink)

De sport won vooral in het begin van de vorige eeuw snel aan populariteit. Niet op de laatste plaats omdat het spel zich uitstekend leende om op straat of een grasveldje te spelen. Veel meer dan een bal was er niet voor nodig. De doelen werden bij gebrek aan beter gevormd door een stapeltje jassen of truien.

Blijvertje
In Lochem blijkt het in 1918 opgerichte Blauw Wit een blijvertje. Tussen de beide Wereldoorlogen in ontstonden ook nog Sparta en de Zwaluwen maar die legden al snel weer het loodje. In 1922 werd Excelsior opgericht. De naam wordt niet veel later veranderd in Koolhazen. In 1930 volgt de oprichting van Dochteren. In 1944 vormen de Koolhazen en Dochteren samen KDC (Koolhazen-Dochteren Combinatie). Daarmee ontstond die andere directe ‘bloedlijn’ die zou uitmonden in Sportclub Lochem.

Blauw Wit praatte in de lastige bezettingsjaren overigens ook met Dochteren en Koolhazen over een fusie maar besloot uiteindelijk toch zelfstandig te blijven. Pas in 1962 was ook Blauw Wit rijp voor de fusie die het begin van Sportclub Lochem markeert. De besprekingen werden geleid door O.J. Reijnders, groepscommandant bij de plaatselijke politie. Reijnders was 12 jaar lang de eerste voorzitter van de fusieclub.

Klein Dochteren
In 1960 ontstond de voetbalvereniging Klein Dochteren. Deze club werd ook wel Klein Dochteren ‘tweede fase’ genoemd met verwijzing naar het eerder in KDC opgegane Dochteren.

Lees verder onder de foto…

De Koolhazen op een foto uit 1925 (bron: collectie Dick Lammertink)

Het ontstaan van Klein Dochteren was overigens geen daad van verzet tegen de fusieplannen die toen al speelden. De huidige ‘Schole’ was destijds nog daadwerkelijk een school en meester A.J. Rigter zag dat de meisjes slagbal speelden maar dat de jongens uit de buurtschap zich ontpopten tot ‘hangjongeren’ avant la lettre. Rigter vroeg de jongens of ze geen zin hadden om te voetballen. ,,Geen bal’’, zo luidde het antwoord. Binnen enkele dagen had de meester dat probleem opgelost en toen begon de geschiedenis van VV Klein Dochteren.

De oudste clubs
Rond 1880 ontstaan de eerste voetbalverenigingen in Nederland. In Overijssel en Gelderland zijn respectievelijk Koninklijke UD uit Deventer en Robur et Velocitas uit Apeldoorn de oudste clubs. Van de huidige betaalde voetbalclubs zijn Sparta (1888) en Vitesse (1892) de oudste. Het eerste officiële kampioenschap staat op naam van HVV uit Den Haag, dat de competitie van 1890-1891 won.

De reeks verhalen rond het jubileum van Sportclub Lochem is terug te vinden door in het menu voor Sport —> Voetbal te kiezen. Een overzicht verschijnt ook door via de zoekfunctie op deze site te zoeken op SPL100.

Zie ook: www.sportclublochem100.nl

De foto-expositie ‘100 jaar Sportclub Lochem’ is te zien:
– 9 t/m 24 juli: Huize Gudula
– 24 juli t/m 7 augustus: De Hoge Weide
– 7 augustus t/m 4 september: Hal van het gemeentehuis
– 4 t/m 18 september: Het Stadshuus