Gelderse Kleiroze voor Kevin Raayman en Marise den Bakker [video]

0
Juryvoorzitter Henk Muileman uit Almen met de winnaars van de Gelderse Kleiroze, Marise den Bakker en Kevin Raayman van De Boetners (foto: LochemsNieuws)

ULFT/LOCHEM – ‘Goa Asteblieft Niet Weg’ van Kevin Raayman en Marise den Bakker is het beste Achterhoekse lied van 2021-2022. Het gelegenheidsduo won zondag (27/11) de Gelderse Kleiroze. Henri Welling werd tweede en Paul Mulder legde beslag op de derde plaats. Tijdens het festival ‘Plat Gespöld’ in de DRU Cultuurfabriek in Ulft diende zich jong talent aan en vormde Lochemer Jan Ottink met zijn band de hoofdmoot van het programma.

Uit veel voorstellen van luisteraars van lokale en regionale radiozenders koos een vakjury, onder voorzitterschap van Henk Muileman uit Almen, drie genomineerden. Deze artiesten presenteerden hun nummer zondag live in de theaterzaal van DRU. Paul Mulder bracht zijn taalkundig vernuftige nummer ‘Eén hond, twee hönd’, over de vaak wonderlijke meervoudsvormen in de streektaal. In zijn geval is dit het Liemers, want Mulder komt uit Zevenaar. Mooi voorbeeld: Eén oog, twee döppe.

Roots

Henri Welling uit Zeddam is een oudgediende in de streektaalmuziek. Hij heeft al zo’n dertig jaar op de teller als zanger/gitarist en werd al eens eerder tweede in de race om de Kleiroze. Dit keer bracht hij ‘Klein Zuske’, waarmee hij andermaal bewees dat Achterhoekse muzikanten veel verwantschap hebben met de muziek die in de VS Americana of roots music wordt genoemd.

Kevin Raayman is vooral bekend als zanger-gitarist van de Doetinchemse band De Boetners. Hij schrijft soms gevoelige liedjes die minder goed passen in het repertoire van de band. Het winnende ‘Goa Asteblieft Niet Weg’ schreef hij na een verbroken relatie. Marise den Bakker, geboren en getogen in Baak en woonachtig in Doetinchem, ‘speelt’ in het lied de (ex-)geliefde. Dat leidt tot een prachtig duet dat deels in het dialect en deels in het Nederlands wordt gezongen. Het bleek zondag zowel de favoriet van de vakjury als van het aanwezige publiek.

Jong talent

Hoopgevend waren de optredens van jonge artiesten die zich buiten hun ‘comfortzone’ begaven omdat ze nooit eerder in de streektaal zongen en die dit in het dagelijks leven vaak ook niet spreken. Het jonge talent werd gecoacht door Kevin Raayman, die hen deels ook begeleide op gitaar en/of als tweede stem. Zo bracht Eva Sophie Barkhuysen haar dialectversie van ‘Sinds een dag of twee’ van Doe Maar. Jesse Klein Entink verwerkt bekende Achterhoekse songs in zijn raps en bleek een persoonlijkheid die graag uitlegt waar hij mee bezig is.

Timo van de Sande maakte de meeste indruk. Hij is een meesterlijke gitarist en heeft een aangename zangstem. Hij doet enigszins denken aan John Mayer. De singer/songwriter hertaalde zijn van oorsprong Nederlandstalige nummer ‘Gemaskerd’ voor de gelegenheid in het Achterhoeks. Hij oogstte er terecht een stevig applaus mee.

Jan Ottink Band

De Jan Ottink Band mocht tijdens het tellen van de stemmen het publiek vermaken met een zestal nummers. De muziek van de Lochemer verstomde in coronatijd grotendeels. Met ingang van het theaterseizoen 2023-2024 begint de agenda zich weer goed te vullen. In Ulft bleek dat zijn band tijdens de gedwongen pauze niets aan kracht heeft ingeboet.

De presentatie van de middag was in handen van Laura van Kaam uit Dinxperlo. Ze won in 2013 The Voice Kids en werkt hard aan een carrière als singer/songwriter. Zingen deed ze dit keer niet maar praten gaat haar ook goed af, zo bleek. Ze deed het in het Nederlands, want zoals voor zoveel jongeren geldt ook bij haar dat het Achterhoeks ‘de taal van opa en oma is’. “Soms schaam ik me wel een beetje dat ik tot de generatie behoor die de taal niet kan doorgeven”, zo zei ze.

Hieronder twee video’s. De eerste is van het winnende nummer ‘Goa Asteblieft Niet Weg’ van Marise den Bakker en Kevin Raayman. Daaronder de Nederlandstalige versie van ‘Gemaskerd’ van Timo van de Sande. En tenslotte nog een versie van ‘Goa Asteblieft Niet Weg’ met de band De Boetners. Dit is een opname van NPO Radio 2 voor het programma van Giel Beelen.