Gedeputeerde Jan Markink (VVD) stopt na verkiezingen in maart

0
Jan Markink te midden van Mark Rutte en toenmalig Statenlid Rosmarij Boender op campagne in 2019 (foto: VVD/PR)

BORCULO/ARNHEM – Borculoër Jan Markink (68) zet na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart een punt achter zijn politieke loopbaan. Hij was 28 jaar actief in de provinciale politiek, waarvan de laatste 11 jaar als gedeputeerde. Eerder werd al duidelijk dat hij geen lijsttrekker meer zou zijn voor zijn partij. Dat is Helga Witjes geworden.

Markink: “Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland. Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen.” Zijn partij roemt hem als ‘de nuchtere Achterhoeker die voor iedereen een luisterend ook heeft en wars is van uiterlijk vertoon of opsmuk, heeft heel wat bereikt met zijn instelling: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.’

Financiën

Markink was in de provincie lang verantwoordelijk voor de financiën. Alle gemeentelijke begrotingen gingen door zijn handen. Verder zette hij zich in voor zowel de breedtesport als topsport in Gelderland. Hij geldt ook al de ‘hoeder’ van de NUON-gelden. De provincie streek in 2009 miljarden op door de verkoop van aandelen van de voormalige energieleverancier. Met de opbrengst konden grote investeringen worden gedaan. Deze pot met goud was ook vaak onderwerp van discussie. Iedereen wist nog wel een goede bestemming voor het geld.

Jan Markink is sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD met de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie. Daarnaast is hij rapporteur Digitalisering in de Raad van Europa. Dit samenwerkingsverband van lidstaten beschermt de rechtstaat, democratie en mensenrechten in Europa. Daarmee haalde Markink een belangrijke Europese adviespost binnen voor Nederland.

Iedereen gelijk

“Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe. Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen”, aldus Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie.

Over zijn opvolger zicht Markink: “Ik ben blij met Helga; zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. We hebben al een tijd samengewerkt na het vertrek van Christianne van der Wal. Helga is een ervaren bestuurder die heeft bewezen ook in de provincie haar mannetje te staan. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter in de wetenschap dat er gewerkt blijft worden aan het nóg liberaler maken van Gelderland. Voor mijzelf betekent dit: op naar nieuwe uitdagingen!” aldus Markink.

Borculo

Jan Markink begin in 1986 in de gemeentepolitiek. Hij werd toen lid van de gemeenteraad van Borculo, dat toen nog een zelfstandige gemeente was. Dat was in de periode dat zijn partijgenoot, en latere minister, Henk Kamp daar wethouder was. Hij was als eigenaar van een gemengd boerenbedrijf in aanraking gekomen met ‘besturen’ via functies bij onder meer LTO, ForFarmers, AcconAVM en Rabobank.

In Borculo was hij van 2010 tot 2011 korte tijd wethouder. Van 1995 tot 2011 was hij daarnaast Statenlid voor de VVD. Na de verkiezingen van maart 2011 ging hij aan de slag als gedeputeerde.