Genomineerden mooiste streektaalnummer bekend

0
De Boetners (foto: PR)

ULFT/LOCHEM – De genomineerden voor de Gelderse Kleiroze, de prijs voor het ‘haevegste streektaalnummer’ uit de Achterhoek en Liemers van seizoen 2021-2022 zijn bekend. De prijs wordt uitgereikt tijdens muziekfestival Plat Gespöld, op zondagmiddag 27 november bij de DRU in Ulft. Daaraan zit een Lochems tintje, in de vorm van een optreden van de Jan Ottink Band.

De vakjury, bestaande uit radiomakers uit Achterhoek en Liemers, heeft de top drie van artiesten bekend gemaakt die dit jaar in aanmerking komen voor de jaarlijks door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers uitgereikte prijs. Het zijn in willekeurige volgorde: Henry Welling met het nummer ‘Klein Zuske’, Paul Mulder met het nummer ‘Eén hond, twee hönd’ en De Boetners (ft. Marise den Bakker) met het nummer ‘Goa asteblief niet weg’.

Gelderse Kleiroze

De genomineerden zullen de uitverkoren nummers spelen op het Festival Plat Gespöld dat dit jaar wordt gehouden op zondag 27 november in de theaterzaal van de DRU in Ulft. Tijdens de show krijgt het publiek gelegenheid om te stemmen op hun favoriet. De publieksstemmen en de stemmen van de vakjury worden bij elkaar opgeteld. Het lied met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke winnaar en de artiest mag de Gelderse Kleiroze in ontvangst nemen.

Jong talent en oude bekenden

Het programma van Plat Gespöld wordt een mooie mix van ervaren artiesten en jong talent. Naast de genomineerden treden namelijk op Timo van de Sande, Eva Sophie Backhuysen, Jesse Klein Entink. Alle drie zijn nieuw waar het gaat om streektaalmuziek. Timo en Eva Sophie zingen voor deze gelegenheid in het dialect, maar laten ook horen wat ze normaliter spelen. Jesse Klein Entink brengt het misschien wel bekendste Achterhoekse nummer in een heel speciale versie.

Verder is het podium tijdens deze middag voor een flink deel ingeruimd voor Jan Ottink en zijn band, alom bekend en gelauwerd, onder meer om zijn mooie teksten. Ottink won de Gelderse Kleiroze in 2015 met het nummer ‘Maak Mie Wakker’. De presentatie is in handen van Laura van Kaam, oud-winnares van The Voice Kids.

Kaarten

Plat Gespöld is op zondag 27 november, van 14.00 tot ca. 17.00 uur. Tickets voor dit festival, dat een muzikale ode aan de streektaal brengt, zijn voor €10,00 te reserveren via www.dru-industriepark.nl/agenda/pop-theater/2022/11/plat-gespold