Gelderland formeert met BBB, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie

0
Formateur Ank Bijleveld te midden van leden van de beoogde Gelderse coalitiepartijen (foto: Provincie Gerlderland/PR)

ARNHEM – BBB, VVD en CDA willen in Gelderland een coalitie vormen met SGP en ChristenUnie. Volgens verkenner Ank Bijleveld is dat op dit moment de enig mogelijke combinatie. Zij deed dinsdagavond in Arnhem verslag van haar bevindingen. Hierbij waren alle fractievoorzitters, behalve die van de SP, aanwezig. Bijleveld – die nu verder gaat als formateur – adviseert verder om geen dichtgetimmerd coalitieakkoord op te stellen, maar een document op hoofdlijnen.

De tweede verkenner ging begin deze maand aan de slag. Haar startpunt was een advies van de eerste verkenner Gert Jan van Noort die concludeerde dat de combinatie BBB (14 zetels), VVD (6) en CDA (4) het motorblok moet vormen. ChristenUnie en SGP hebben elk 3 zetels, waardoor de beoogde coalitie kan bogen op een riante meerderheid van 30 van de 55 zetels in de nieuwe Provinciale Staten.

Andere kandidaten

De verkenner sprak ook met JA21 en PvdA/GroenLinks als potentiële kandidaten. Onder meer de wens om recht te doen aan de verkiezingsuitslag en een verandering van bestuurscultuur leidden tot de conclusie dat dit niet de meest geschikte coalitiepartners zijn. Vooral voor de PvdA lijken de druiven zuur. De partij raakt vrijwel zeker de ervaren gedeputeerde Peter Kerris kwijt, die veel ervaring heeft op het woningbouwdossier.

Verliezer CDA daarentegen blijft in het centrum van de Gelderse macht. Gedeputeerde Peter Drenth van die partij heeft zich vastgebeten in het lastige stikstofdossier en dat kunnen met name BBB en VVD kennelijk wel waarderen.

Formatiefase

Ank Bijleveld gaat nu de formatiefase opstarten met de genoemde vijf partijen Ze is gerust op de uitkomst: “Bij de fracties – en bij mij – is er vertrouwen dat er op inhoud en in goede samenwerking een coalitieakkoord op hoofdlijnen tot stand kan komen.”

 Lees hier het volledige advies en de gespreksverslagen van verkenner Ank Bijleveld.