Formatiepoging GB met VVD en MmL

1
Lex de Goede van MmL tijdens het afleggen van de belofte, afgelopen woensdag. Achter hen is Eric-Jan de Haan van de VVD half zichtbaar en rechts staat Marja Eggink van GB (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Gemeentebelangen (GB), dat met acht zetels de grote winnaar van de verkiezingen werd, gaat proberen een coalitie te smeden met VVD en Meendenken met Lochem (MmL). De VVD was sinds woensdagavond al geen verrassing meer. Lijsttrekker Marja Eggink van GB gaf toen al aan door te willen met huidige coalitiepartner. Voor een meerderheid is nog een tweede coalitiepartner nodig. Omdat zes partijen elk twee zetels haalden, viel er wat te kiezen.

De keuze voor MmL zorgt voor wat lijsttrekker Lex de Goede woensdag ‘een liberaal blok’ noemde. Cijfermatig spreekt voor deze keuze dat MmL de ‘grootste van de kleintjes’ werd en zich tot de winnaars van de verkiezingen mag rekenen. GB sprak donderdag en vrijdag met alle partijen. Marja Eggink maakte de uitkomst vrijdagavond bekend. “We zijn nu tot de conclusie gekomen dat een combinatie met VVD en MmL de meeste kans geeft op een stabiele coalitie. De besprekingen beginnen zaterdag al.

Oppositie

De linkse en ‘groene’ kiezer in de gemeente Lochem heeft, voorlopig althans, even het nakijken. Maar – als er een college komt van GB, VVD en MmL – en GL, PvdA, LochemGroen! en D66 elkaar weten te vinden, kan er een stevige oppositie ontstaan. De vier laatstgenoemde partijen hebben samen 8 zetels. Zeker op sociale thema’s zullen zij het CDA regelmatig aan hun zijde vinden, zo is de verwachting. De christendemocraten verloren bij de verkiezingen van 16 maart maar schaarden zich, dankzij een restzetel, bij de zes partijen met twee zetels.

GB liet, ook via informateur Jan Bart Wilschut, al weten te streven naar een stabiel bestuur op basis van onderling vertrouwen. Met de VVD is de afgelopen 4 jaar al samengewerkt. MmL is een betrekkelijke nieuwkomer maar de standpunten van die partij komen vaak overeen met die van de beide andere gesprekspartners.

Formateur

Jan Bart Wilschut leidt ook de formatiegesprekken. Naast inhoudelijke thema’s wordt ook ruim aandacht besteed aan het smeden van ‘een hecht en stabiel team dat daadkracht en vertrouwen uitstraalt’. Wilschut liet deze week al weten dat hij het voor mogelijk houdt dat er uiterlijk half mei witte rook is.

 

 

 

1 REACTIE

  1. Liberaal blok. Voor de welgestelden een verademing. Voor de gewone mens een gruwel. Valt er nog wat te privatiseren in Lochem, of wordt het op de winkel passen? Hopelijk vallen de puinhopen in het sociale domein over 4 jaar mee.

Comments are closed.