Gebouw Merlijn Lochem: inschikken voor noodlokalen MSG De Garve

0
Gebouw Merlijn aan het Groenekruisstraatje. (bron: Google Streetview)
LOCHEM – De nieuwe school De Garve – die momenteel wordt gebouwd aan de Burgemeester Leenstraat – krijgt 4 tijdelijke leslokalen in het gebouw Merlijn. In dat achter de nieuwe school gelegen pand houden ook kinderopvang Avonturijn, het Kinderknooppunt en Lonely Lochem een plek maar zij moeten inschikken.
 
Piek
Het zogeheten Multi-Scholen-Gebouw (MSG) gaat komend najaar open en komt in de plaats van de mr. G. Propschool aan de Barchemseweg en de Prins Hendrikschool aan de Zutphenseweg. Omdat beide scholen tot 2023 een piek in het leerlingental verwachten zijn tijdelijk extra leslokalen nodig.
 
Inschikken
De huidige gebruikers van het gebouw moeten inschikken of intern verhuizen. De kosten van hiervan zijn geraamd op 23.305 euro. Na instemming van de gemeenteraad draagt de gemeente 9696 euro bij. Dit is exclusief de leslokalen voor MSG De Garve. Het overige bedrag wordt bijeengebracht via fondswerving en zelfwerkzaamheid.
 
Avonturijn
Kinderopvang Avonturijn krijgt twee lokalen in het gebouw tot de beschikking die overblijven als de vier ‘noodlokalen’ zijn gerealiseerd. Een van die lokalen is in gebruik bij het Kinderknooppunt, terwijl Lonely Lochem het kantoorgedeelte in het pand in gebruik heeft. Deze burgerinitiatieven hebben een gezamenlijk voorstel ingediend bij de gemeente. Dit houdt in dat ze de komende 5 jaar samen gebruik gaan maken van het kantoorgedeelte, dat dan wel enige aanpassing behoeft.
 
Laagdrempelig
Het Lochemse college stelt de raad voor om de ruimte voor minimaal 5 jaar beschikbaar te stellen op basis van een gebruiksovereenkomst. Op die manier kunnen kinderen en kwetsbare inwoners elkaar op een laagdrempelige manier blijven ontmoeten en/oif
deelnemen aan activiteiten.
 
Bezuinigd
De gemeente betaalt de helft van de bijdrage uit het meerjaren-onderhoudsplan (MJOP) en de andere helft uit het budget Burgerparticipatie. Het Kinderknooppunt en Lonely Lochem gaan op zoek naar sponsors en fondsen en hanteren waar mogelijk zelf de verfkwast en ander gereedschap. Een eerder plan waarin onder meer sprake was van een extra raam in het kantoorgedeelte is versoberd waardoor een bezuiniging ontstond.