Ballonvaarder uit Harfsen ernstig gewond in Arabische woestijn

0
Jelke Haven (bron: www.ballooning.ae)

HARFSEN – Ballonvaarder Jelke Haven uit Harfsen is zaterdag ernstig gewond geraakt bij een ongeluk in de woestijn van Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij liep ernstige brandwonden op door een technisch mankement aan de gasbrander in de ballon. Ook 5 passagiers raakten gewond, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Landing
Andere media melden dat Haven door heldhaftig optreden juist voorkwam dat passagiers gewond raakten. Het ongeluk gebeurde zaterdag in alle vroegte tijdens de landing. Haven was als piloot onderweg samen met andere luchtballons. Ballonvaarten bij zonsopgang boven de woestijn zijn gebruikelijk in de regio en staan te boek als erg indrukwekkend (zie video onderaan dit bericht).,

Emiraten
Sjarjah is een van de zeven delen van de Verenigde Arabische Emiraten en ligt ‘naast’ Dubai. Jelke Haven ligt daar nu in het ziekenhuis. Zijn toestand wordt ‘kritiek maar stabiel’ genoemd. Zijn familie is inmiddels bij hem.

Harfsen
De Harfsense ballonvaarder verbleef grote delen van het jaar in de Emiraten waar hij werkt voor Balloon Adventures Emirates. De Fries nam in 2006 een ballonbedrijf in Harfsen over. Hij bezit dit bedrijf nu niet meer.

Stunts
De Leeuwarder Courant schrijft dinsdag (17/1) dat Haven in Friesland bekend was door stunts die hij uitvoerde. In 2001 landde hij op een skûtsje en in 2003 tilde hij een tractor op met zijn ballon. En in 2004 steeg hij op met een sloep onder de ballon.

Ongelukken
Volgens de Friese krant had Jelke Have twee keer eerder een ongeluk. In juni 2006 raakte 9 passagiers gewond na een harde landing in een weiland bij Deventer. Volgens Haven, die destijds zelf ongedeerd bleef, had hij geen keus omdat het gas opraakte en de wind plotseling draaide. Het risico van terugdrijven naar de stad of het raken van een hoogspanningsleiding noopten tot de harde landing.

Ervaring
In 2002 trok de ballonvaarder de aandacht toen hij zonder gas kwam te zitten en moest landen op een drukke weg bij Eindhoven. Volgens zijn cv op de site van Balloon Adventures Emirates (zie hieronder) heeft Haven meer dan 2200 ballonvaarten op zijn naam staan.

Bekijk ook de video onder deze afbeelding…

CV van Jelke Haven op de website www.ballooning.ae