Nu ook bij Blauwnet in- en uitchecken met betaalpas/creditcard

0
Een in- en uitcheckpaal van Blauwnet (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Op alle trajecten van Blauwnet (Arriva en Keolis) is in- en uitchecken met betaalpas of creditcard sinds afgelopen maandag (24/4) mogelijk. Het lukt ook met pasjes die op een smartphone staan. Een los kaartje of een OV-chipkaart is niet meer nodig. De treinen van Blauwnet doen ook station Lochem aan.

Reizigers met een abonnement moeten voorlopig nog wél gebruik maken van de OV-chipkaart waaraan het abonnement is gekoppeld. De OV-chipkaart krijgt op termijn een opvolger en er komen de komende jaren nieuwe betaalvormen bij. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

Dekking

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. In het overgrote deel van Nederland is dit al mogelijk en eind mei vermoedelijk echt overal. Een overzicht is te vinden op www.ovpay.nl. Met de introductie op alle trajecten van Blauwnet (Zutphen-Hengelo-Oldenzaal, Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zwolle-Emmen en Hardenberg-Almelo (Vechtdallijnen)) komt landelijke dekking snel dichterbij.

Reizen met een betaalpas is eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OV- chipkaart. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt, ook op de telefoon. Even opletten hoe je incheckt is dus noodzakelijk, zodat bij het uitchecken dezelfde pas wordt gebruikt. Bij mobiel in- en uitchecken moet de functie contactloos betalen aanstaan. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie hiervan worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay?

Reizigers kunnen nu in- en uitchecken in de treinen van Blauwnet met:
• een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank,
RegioBank, of SNS;
• een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
• alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY,
Mastercard en Visa;
• een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
• en met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht

De prijs voor de reis met de nieuwe betaalmogelijkheden is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement (voltarief tweede klas). In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van de gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag van de gekoppelde betaalrekening afgeschreven. Dat totaalbedrag is zichtbaar op het betaaloverzicht van je bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. Het kan ook in de
OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. Deze app is te downloaden in de
Google Play- en in de App store.

Innovatieprogramma

In- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl