Explosieven uit V1 op Groote Veld bij Lochem ‘geploft’

0
Wandelaars worden via teksten gewaarschuwd. Op de achtergrond is de berg met aangevoerd zand te zien (foto: Niek Hidding)

LOCHEM – De lading van de V1 die zondag langs de A1 tussen Deventer en Wilp onschadelijk werd gemaakt, wordt deze week tot ontploffing gebracht op het militair oefenterrein op het Groote Veld bij Lochem. Dit levert een grote hoeveelheid knallen op. Rond de locatie zijn bewoners geïnformeerd en ook wandelaars worden ter plekke op de hoogte gebracht.

Maandag werd met vrachtwagens veel zand aangevoerd. Dit dient om een bunker te maken waarin explosieven tot ontploffing worden gebracht. Het zand wordt aangevoerd via de Sluitdijk en deze is tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op het moment van de ontploffingen mag ook overige verkeer de weg niet gebruiken. Dit geldt dus ook voor fietsers en ruiters.

Vijf knallen per dag

De V1 bevatte 935 kilo explosieve lading. Dit wordt in delen tot ontploffing gebracht. Als alles volgens plan verloopt begint dit woensdag. Er zijn maximaal drie werkdagen nodig voor de operatie. De verwachting is dat er vijf knallen per dag te horen zullen zijn.

De gemeente Lochem heeft in overleg met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) maatregelen genomen om de vernietiging veilig te laten verlopen. Rond het terrein waar de speciale bunker van zand is ingericht, zijn teksten opgehangen (zie foto) die wandelaars waarschuwen.

Schrikreacties dieren

Buiten de momenten dat er daadwerkelijk explosies plaatsvinden mogen wandelaars het gebied rondom de locatie gewoon betreden. Tijdens de plofmomenten wordt de omgeving afgesloten door medewerkers van defensie, de politie en de gemeente. Het publiek wordt gewaarschuwd voor eventuele schrikreacties van huisdieren.

De Sluitdijk is in verband met de aanvoer van veel zand afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (foto: Niek Hidding)

·