Twee vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt

0
De twee gevonden vliegtuigbommen werden tot ontploffing gebracht (foto: Gemeente Lochem)

LOCHEM – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft woensdag twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De twee 500-ponders werden vorige week al gevonden in een weiland aan de Rossweg. Daar wil de gemeente Lochem het nieuwe bedrijventerrein Diekink ontwikkelen. De bommen zijn tot ontploffing gebracht op het oefenterrein van Defensie aan de Sluitdijk.

De vondst was het gevolg van een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren naar achtergebleven oorlogsresten. Het betrokken gebied geldt als ‘verdacht terrein’ voor dit soort resten. De gevonden bommen hadden geen ontstekers meer, waardoor ze ongevaarlijk waren voor de omgeving, zo laat de gemeente weten. De vindplek werd vorige week donderdag (16 maart) afgedekt en afgezet.

Specialisten

Woensdagochtend werden de bommen door de EODD naar het oefenterrein bij Lochem vervoerd. Het onschadelijk maken van dergelijke munitie gebeurt altijd door de EODD, samen met een door de gemeente ingeschakeld gespecialiseerd bedrijf. Vanaf afgelop-en maandag is zand naar het oefenterrein gereden. Dit is gebruikt om de bommen in te graven en vervolgens af te dekken. Daarna werden ze tot ontploffing gebracht.

De ontwikkeling van bedrijventerrein Diekink wacht al lang op een uitspraak van de Raad van State. In afwachting van de uitspraak is alvast dit onderzoek gehouden en konden de bommen worden opgeruimd.