MmL krijgt steun voor fruitbomen in publieke ruimte

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Meedenken met Lochem(MmL) kreeg maandag steun voor een motie waarin wordt gepleit voor fruitbomen in de openbare ruimte. Met de kleinst mogelijke meerderheid van 12 tegen 11 stemmen weliswaar, maar ook dat telt. De motie kreeg de titel ‘Fruitig Lochem’ mee.

Door Henri Bruntink

Lex de Goede van de eenmansfractie verwees naar de vele voorbeelden in binnen- en buitenland waar fruitbomen groeien op gemeentelijke grond. Goed voor de biodiversiteit, want onder meer insecten en vogels zijn niet vies van vruchten.

Lokale cohesie
Zowel in de bloeiperiode als op momenten dat de bomen fruit dragen ziet het er volgens De Goede nog mooi uit ook. Hij ziet al voor zich dat lokale cohesie ontstaat doordat omwonenden zich ontfermen over de bomen en de verzorging op zich nemen.

Lokaal en biologisch ontstaan fruit kan ook niet verkeerd zijn, al moet de lokale groenteboer geen geweld aan worden gedaan, zo vindt MmL. Het verzoek aan het college luidde dan ook om een plan op te stellen waarin wordt aangegeven welke bomen geschikt zijn, welke locaties in aanmerking komen en hoeveel het kost. Via een of meerdere pilots zou een en ander dan in de praktijk moeten worden getest.

‘Biodiversiteit’
VVD en Gemeentebelangen zien er niets. ‘Geen taak van de gemeente’ (VVD) en ‘misschien is vallend fruit is wel een bron van ongedierte, met alle kosten van dien’ (GB). De gevatheidsprijs van de avond ging daarop naar Lex de Goede die op dat laatste reageerde met: “Goed voor de biodiversiteit dus!” Om eraan toe te voegen dat hij nog nooit iets had gelezen over dat soort problemen bij de vele projecten elders in het land.

GroenLinks ziet juist wel wat in die boost voor de biodiversiteit maar vindt dat de gemeentelijke commissie die zich over dat onderwerp buigt erbij betrokken moet worden. Op aangeven van GroenLinks bracht De Goede een kleine wijziging aan in de tekst van de motie, waardoor het erop neer komt dat pilots met fruitbomen er alleen komen als groepen bewoners erom vragen.

Meerderheid
De wijziging konden VVD en GB niet overhalen om voor te stemmen, maar het leverde wel een 12 tegen 11 meerderheid op. De PvdA stemde verdeeld. Twee leden waren voor en eentje tegen.

Wethouder Henk van Zeijts had de motie overigens ontraadden maar bood daarbij wel de opening voor burgerinitiatieven. Hij wees op een eerder plan voor een dorpsboomgaard aan de Beekweide in Eefde, waar veel gedoe om ontstond.