Brandbom Epse met succes tot ontploffing gebracht.

0
De explosie die zich ongeveer een half uur na de eerste klap voordeed in beeld (beeld: Allemaal1.tv)

EPSE – In het Hassinkbos in Epse is vrijdag een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Dit moest op de vindplek gebeuren want de bom stond op scherp en kon niet worden vervoerd. Er was al de hele week gewerkt aan het opwerpen van een ‘terp’ van containers en veel zand om de klap en vooral het vuur van de lading te controleren. Dat lukte goed. De bosrijke omgeving bleef ongeschonden.

Om 13.00 uur volgde de eerste dreun, veroorzaakt door de springstof die de EODD had aangebracht op de bom. Daarna volgde enige tijd vooral rook. Soms wit, dan weer zwart. Na ongeveer een half uur volgde een tweede knal. Deze ging gepaard met vuur en nog veel meer rook. Vermoedelijk is om dat moment pas de brandbare lading van de bom ontstoken.

Onbekende bom

Zelfs voor de meest gelouterde medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) was het een bijzondere klus. Sinds de jaren ’50 was niet meer zo’n bom gevonden in Nederland. Het exemplaar in Epse kwam op 6 april aan het licht via een hobbyist met een metaaldetector.

Bij de voorbereidingen werkten de EODD, de firma Hoftijzer uit Lochem en de gemeente nauw samen. Majoor Peter Zaal vertelde de verzamelde pers vooraf dat de bom zo’n vijf kilo fosfor en ongeveer honderd liter van een brandbare gelei met onder meer diesel bevatte.

Niet ontploft

Hij kon de werking demonstreren met een exemplaar zonder lading dat Defensie in bezit heeft als oefenmateriaal (foto hieronder). Mogelijk is de bom in de oorlog van te geringe hoogte afgeworpen waardoor de ontsteking wel op scherp kwam te staan, maar de impact niet groot genoeg was om tot ontploffing te komen.

lees verder onder de foto…

Majoor Peter Zaal van de EODD met een ongevaarlijk exemplaar van de bom die bij Epse werd gevonden (foto: LochemsNieuws)

De EODD was onder meer met een team aanwezig dat gewend is om met speciale pakken en zuurstof een afgesloten omgeving te verkennen. Ook was een robot beschikbaar voor een eerste verkenning van de situatie binnen in de container.

De Lochemseweg werd korte tijd afgesloten voor het verkeer. Omwonenden hadden vooraf het verzoek gekregen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Indien nodig wordt dit bericht uitgebreid met verdere details.

De bom schematisch weergegeven (bron: Wikipedia)