Brandbom Hassinkbos Epse ter plekke onschadelijk gemaakt

0
Kaart waarop het Hassinkbos is aangegeven (kaart: openstreetmaps - bewerking: LochemsNieuws)

EPSE – Op vrijdag 23 april maakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) in het Hassinkbos bij Epse een brandbom onschadelijk. Dit gebeurt op de vindplaats omdat vervoer van de bom niet veilig blijkt te kunnen. Het projectiel staat op scherp. Er wordt een constructie gebouwd om de bom veilig te laten ploffen. Het ding werd op 6 april gevonden door een hobbyist met een metaaldetector.

Het plan om de bom gecontroleerd te laten ontploffen ligt klaar en is voorbereid door de EODD, gemeente en de Veiligheidsregio. Aanwonenden van het bos kregen een brief. Hen wordt gevraagd om op 23 april binnen te blijven vanaf 12.00 uur. En ramen en deuren uit voorzorg te sluiten.

Fosfor

De brandbom ligt in het bos van Natuurmonumenten en het is broedseizoen en bevat fosfor en brandstof. De hoop was daarom dat de brandbom naar een speciale ploflocatie te brengen. Dit bleek niet mogelijk. Mede door de activiteiten die nu al plaatsvinden in het bos wordt gevreesd voor eventuele broedsels in de omgeving.

Het onschadelijke maken gebeurt op een bijzondere manier. Door er een veiligheidsconstructie met een container en veel zand omheen te bouwen kan de explosie gecontroleerd verlopen. De container is ook nu al over de bom geplaatst. Hekken en permanente bewaking moeten ervoor zorgen dat er niemand in de buurt komt.

Bos afgesloten

Als de voorbereidingen aanstaande maandag (19 april) starten, wordt een groter deel van het Hassinkbos afgezet. Op 23 april is het bos afgesloten voor publiek. Medewerkers van de gemeente en Natuurmonumenten controleren de toegangswegen. Ook in de dagen na de explosie is het bos beperkt toegankelijk.

Verkeer kan op 23 april gebruik blijven maken van de Lochemseweg. Verkeersregelaars zorgen dat verkeer blijft doorrijden. Rond het middaguur sluiten zij de weg langs het Hassinkbos tijdelijk af voor alle verkeer. Dit kan enige vertraging geven.

Omwonenden

In de omgeving van de vindplaats staan een aantal woningen en ook het sportcomplex van SV Epse is niet ver weg. Omwonenden wordt gevraagd op 23 april vanaf 12.00 uur binnen te blijven, huisdieren binnen te houden en ramen en deuren sluiten. Eventueel in de woning aanwezige mechanische ventilatie moet worden uitgezet. Dit is omdat tijdens explosie rook vrij kan komen.

Vinder nam risico

Een hobbyist vond de brandbom met een metaaldetector. De bom staat op scherp. De vinder zocht zonder toestemming van Natuurmonumenten. Buiten de paden gaan mag ook niet. Zeker niet in het broedseizoen. Alle partijen (EODD, Natuurmonumenten, gemeente en Veiligheidsregio) benadrukken: ‘Hou je altijd aan de regels en neem geen levensgevaarlijk risico. Vind je munitie of een explosief, bel dan direct de politie.’

Meer informatie

Op de website van de gemeente is meer informatie te vinden over het onschadelijk maken van de brandbom. Ga naar: www.lochem.nl/hassinkbos .