Erkenning VNG voor Woningabonnement Lochem-Zutphen

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay.nl)

LOCHEM/ZUTPHEN – Het project Woningabonnement in de gemeenten Lochem en Zutphen heeft een bijdrage van ruim 143.000 euro ontvangen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het abonnement is bedoeld voor de verduurzaming van woningen zonder investeringen vooraf door de eigenaar.

Sinds de start in 2015 hebben zich in Lochem en Zutphen 88 belangstellenden gemeld. Er zijn 15 Woningabonnementen afgesloten en 8 woningen aangepast. De VNG noemt het de meest veelbelovende en kansrijke aanpak om particuliere woningen te verduurzamen.

Energiebesparing
Het idee is dat particuliere woningbezitters een abonnement nemen op energiebesparende maatregelen in huis. De eigenaar hoeft zelf weinig te doen. Het energieadvies tot en met de financiering en de uitvoering van de energiemaatregelen worden geregeld. Dit geldt ook voor de nazorg. Investeren vooraf is niet nodig. De kosten worden terugbetaald uit de besparing op de energierekening. Bovendien krijgt de eigenaar de garantie dat de beloofde energiebesparing wordt gehaald.

Lokaal
Lochem en Zutphen werken samen met het bedrijf WOAB bv en met lokale energieadviseurs, bouwbedrijven en installateurs. Het project levert op die manier ook nog lokale werkgelegenheid op. Daarbij is er aandacht voor mensen die anders moeilijk aan het werk kunnen komen. Het project wordt in het voorjaar van 2018 uitgebreid naar heel Gelderland.

Coaches
De financiële bijdrage van de VNG wordt ingezet voor het opleiden van energiecoaches en energieadviseurs, promotie van het woningabonnement, en het verbeteren van het abonnement, zodat het eenvoudiger, sneller en goedkoper wordt voor woningeigenaren. “We willen dat het woningabonnement in de toekomst ook mogelijk wordt voor mensen met een kleine portemonnee. Daarmee helpen we ook deze mensen om hun woning te verbeteren, zonder dat hun woonlasten stijgen”, aldus wethouder Trix van der Linden.

Info
Belangstellenden kunnen om te beginnen gratis een beroep doen op de energiecoaches van LochemEnergie, via www.energieloketlochem.nl. Aanmelden voor een woningabonnement kan via www.woab.info.