Kraamafdeling van ziekenhuis Zutphen per direct dicht

0
Gelre ziekenhuis (foto: PR/Gelre ziekenhuizen)

ZUTPHEN – Eind vorige week werd bekend dat de afdeling verloskunde van het Gelre ziekenhuis in Zutphen in de weekenden gesloten blijft. Maandag (24/4) bleek dat de afdeling helemaal niet meer opengaat. De raad van bestuur laat weten dat het verzuim is opgelopen naar bijna 50 procent. Hierdoor zou de bezetting niet meer rond zijn te krijgen, waardoor veiligheid, kwaliteit en continuïteit niet meer te waarborgen is.

In een persbericht staat – ondanks enorme inzet van de overgebleven medewerkers – een ‘situatie van overmacht’ is ontstaan. Daarom is de afdeling per direct gesloten. Het was de bedoeling dat de kraamafdeling nog tot 1 juli in Zutphen zou blijven, hoewel ook daar nog veel bezwaren tegen zijn. Bestuursvoorzitter Pier Eringa spreekt dinsdagochtend met vertegenwoordigers van de actiegroep Red het Gelre. Dat gaat over de sluiting van de afdeling verloskunde, de afschaling van de afdeling spoedeisende hulp en mogelijke gevolgen hiervan voor andere vakgroepen in het Zutphense ziekenhuis.

Hieronder volgt een deel van de letterlijke tekst uit het persbericht van Gelre ziekenhuizen dat maandag is verspreid:

‘We begrijpen dat dit besluit een hele grote impact heeft op zwangeren, onze patiënten, op medewerkers en relaties. Na overleg met het zorgbestuur heeft de Raad van Bestuur zich desondanks genoodzaakt gezien dit voor iedereen moeilijke besluit te nemen. We hadden het uiteraard graag anders gezien.

Geen bevallingen en spoedopnames meer in Zutphen

Zwangeren en kraamvrouwen die nu nog in Gelre Zutphen liggen, krijgen de zorg die ze nodig hebben. Dit loopt door t/m woensdagmiddag. Er vinden per direct geen bevallingen of (spoed)opnames van zwangeren meer plaats. Patiënten kunnen t/m woensdagmiddag nog wel voor spoedconsulten terecht.
Voor een bevalling of spoedopname vanwege de zwangerschap verwijzen wij zwangeren door naar Gelre Apeldoorn. Of zij kunnen eventueel naar één van de omliggende ziekenhuizen.

Gewone zwangerschapscontroles, (acute) gynaecologische zorg en (spoed)zorg voor kinderen in Zutphen gaan op volle sterkte door

Voor de gewone zwangerschapscontroles kunnen zwangeren, ook na het stoppen van de afdeling verloskunde, nog steeds in Gelre Zutphen terecht. Bovendien kunnen vrouwen hier onverminderd terecht voor alle (acute) gynaecologische zorg en gynaecologische spoedconsulten. Ook kinderen (en hun ouders) kunnen voor al hun zorgvragen naar Zutphen blijven komen.

Klinisch verloskundige bereikbaar voor overleg

De klinisch verloskundige blijft tot maandag 24/7 per dag bereikbaar voor overleg en opvragen van informatie voor de eerstelijns verloskundigen en patiënten die onder controle van het ziekenhuis staan. Ook is uiteraard de dienstdoende gynaecoloog bereikbaar. We gaan kijken hoe we de bereikbaarheid daarna gaan organiseren en informeren betrokkenen zo snel mogelijk hierover.
Voor de verloskundige consulten, opnames en (poli)klinische bevallingen kunnen zwangeren terecht bij Gelre Apeldoorn (dienstdoende verloskundige), waar de capaciteit volledig op orde is. Of de zwangere kan eventueel bij één van de omliggende ziekenhuizen terecht.’