ZUTPHEN/LOCHEM – Bestuursvoorzitter Pier Eringa spreekt zaterdag rond 12.00 uur met actievoerders die sinds gisterochtend een sit-in hielden in de hal van het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Hij wordt aan de tand gevoeld door Tweede Kamerlid voor de SP, Jimmy Dijk. Dit gebeurt in het openbaar. De toezegging van Eringa om te komen was vrijdagavond aanleiding voor de actievoerders om de actie te beëindigen,
‘We zitten er en we blijven er. Ons ziekenhuis moet blijven. Dit laten we niet gebeuren. Kom ook en sluit je aan! Iedereen is welkom om zijn steun te betuigen.’ Deze tekst verscheen vrijdagochtend op de Facebookpagina van de SP Zutphen-Warnsveld. Voorzien van een aantal foto’s waarop te zien is dat betogers en journalisten zich in de hal van het ziekenhuis hebben verzameld.
Handtekeningen
Ze gingen pas in de vooravond weer weg toen de toezegging van Pier Eringa binnen was. De actie was een initiatief van de SP Zutphen-Warnsveld. Er waren ook medewerkers van het ziekenhuis en verontruste inwoners bij betrokken. Het Kamerlid Dijk heeft een debat met de minister van Volksgezondheid aangevraagd over deze kwestie. Tijdens de actie van vrijdag werden ruim 500 handtekeningen opgehaald bij bezoekers voor behoud van een volwaardig ziekenhuis. In hal hing 25 meter aan persoonlijke verhalen over waarom het ziekenhuis moet blijven.
Zutphense SP-fractievoorzitter Mart de Ridder: “Het is een overwinning voor de Zutphense gemeenschap dat Pier Eringa dit weekend – in plaats van volgende week wanneer het te laat is – met de samenleving in gesprek wil. Er moet nu wat gebeuren. Hij kan laten zien aan welke kant hij staat: de kant van het zorgpersoneel en inwoners, of aan de kant van banken en zorgverzekeraars.”
Aanleiding
Aanleiding voor de actie van vrijdag zijn berichten van de afgelopen dagen waaruit blijkt dat er per direct in Zutphen geen bevallingen meer mogelijk zijn in het weekend. Dit meldt het ziekenhuis zelf op de website. De afdeling verloskunde verdwijnt op 1 juli helemaal en de afdeling spoedeisende hulp (SEH) wordt afgeschaald. Deze week werd bekend dat ook met andere vakgroepen wordt gesproken over de toekomst. Het gaat om afdelingen die voor een deel afhankelijk zijn van instroom van patiënten via de SEH. Dit zijn longgeneeskunde, neurologie en cardiologie.
Demonstratie
In februari werd al gedemonstreerd door naar schatting 1000 tot 1500 mensen. Toen gebeurde dat nog buiten het ziekenhuis. Ook die actie was een initiatief van de SP, met steun van alle raadsfracties in de gemeente Zutphen. Ook uit andere gemeenten – waaronder Lochem – waren gemeenteraadsleden van de partij om hun verontwaardiging te tonen.
Bestuurlijk verzet is er ook. Zo wordt getwijfeld aan de juistheid van de door Gelre gevolgde procedure. Het college van B&W van Lochem liet onlangs weten dat onvoldoende duidelijk is gemaakt wat de risico’s en gevolgen voor de inwoners van de gemeente Lochem zijn van het voorgenomen besluit om afdelingen te sluiten of af te schalen. En de gemeenteraad schaarde zich unaniem achter een motie waarin het college wordt opgedragen alles in het werk te stellen om de plannen van het ziekenhuis te blokkeren of bij te sturen. Zo nodig via de juridische weg.
Minister
Intussen lijkt de raad van bestuur van Gelre, onder leiding van Pier Eringa, het tij mee te hebben. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft bij verschillende gelegenheden laten weten dat centralisatie van zorg noodzakelijk is om de kwaliteit overeind te houden. Daarbij zei hij dat met name de afdelingen voor spoedeisende zorg niet overal aan standaarden voldoen. De minister schreef als antwoord op Kamervragen dat hij ook wel vertrouwen heeft in de procedure die wordt gevolgd.