Eric-Jan de Haan vertrekt als wethouder gemeente Lochem

0
Wethouder Eric-Jan de Haan van de VVD (foto: Marlie Nieuwenhuis/TETSKE)

LOCHEM/GORSSEL – Wethouder Eric-Jan de Haan (VVD) vertrekt na het zomerreces als wethouder van de gemeente Lochem. Hij gaat dan aan de slag als senior projectmanager bij Royal Haskoning DHV. Met een team van professionals gaat hij werken aan de Aanpak Transitie Nederland. Daarbij draait het om transitie op het gebied van klimaat, wonen, energie, landbouw en mobiliteit.

Eric-Jan de Haan is wethouder in de gemeente Lochem sinds mei 2018. In 2022 keerde hij terug in het nieuwe college als wethouder Economie, Recreatie en toerisme, Mobiliteit en Bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van Stichting Achterhoek Toerisme en bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Ook was hij actief binnen de Stedendriehoek (voorheen Cleantech Regio).

Op inhoud

Eric-Jan de Haan begon zijn bestuurlijke carrière in de gemeente Lochem in 2014 als raadslid voor de VVD. Over zijn vertrek zegt hij: “Stoppen als wethouder is een besluit dat ik met gemengde gevoelens neem. Want Lochem is een prachtige gemeente om je voor in te zetten. Als bestuurder ben ik me steeds meer op de inhoud gaan bewegen. Hoewel ik daarmee denk ik veel heb bereikt, nam mijn gevoel toe dat ik juist op inhoud een enorme drive en ambitie heb. Daar ga ik nu het accent op leggen bij RHDHV. Mijn bestuurlijke ervaring neem ik mee om bruggen te slaan tussen inhoud en bestuur.”

“Ik heb in het college een grote mate van collegialiteit, vertrouwen en vriendschap mogen ervaren. Daar ben ik erg dankbaar voor en dat ga ik zeker missen. Hetzelfde geldt voor de organisatie en de professionals waarmee ik heb mogen samenwerken. Resultaten boek je nooit alleen. Ik ben ook de raad en medeoverheden dankbaar voor wat we hebben kunnen realiseren. Denk aan het veiliger maken van de spoorwegovergangen. De aanleg van de rondweg en de ontwikkeling van bijvoorbeeld Stijgoord en Diekink. En ook aan de lancering van ‘t Baken in de gemeentelijke organisatie.”

Draagvlak

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Met Eric-Jan de Haan vertrekt een gedreven wethouder. Zijn focus ligt altijd op doen met draagvlak. Onlangs werd de Julianaweg opgeleverd en de herinrichting van de Markt in Lochem start binnenkort. Ook wist hij andere overheden te overtuigen de Lochemse raad te volgen in de fietsverbinding en weginrichting tussen Deventer en Zutphen. Ook ‘fietst’ hij voorop in de collegetour; de gezamenlijke inzet van ons college om in verbinding te staan met inwoners. Die verbinding zocht hij ook voor het behoud van bedrijven, werkgelegenheid en kansen op de arbeidsmarkt”.

Fractievoorzitter Ria Leliveld van de VVD roemt eveneens de verdiensten van Eric-Jan de Haan voor de partij en voor de gemeente. “Hij is een liberaal in hart en nieren en concentreert zich graag op de inhoud. In die zin is de stap die hij nu zet begrijpelijk. We respecteren zijn besluit, al vinden we het jammer dat hij vertrekt. Al zal het contact wel blijven, ook in zijn nieuwe rol”, zo zegt ze.

Opvolging

Over het vervolg kan ze nog niet veel zeggen. “Wij weten het ook nog niet zo lang en we gaan ons nu beraden op de procedure die we gaan volgen voor de opvolging van Eric-Jan. Dat is op de eerste plaats de taak van de fractie, maar waar nodig zullen we advies vragen bij anderen, waaronder het partijbestuur.” Ze wil nog niet ingaan op de vraag of er, binnen of buiten de fractie, iemand ambities heeft om De Haan op te volgen. “We gaan er de komende weken mee aan de slag”, aldus Ria Leliveld.

Eric-Jan de Haan neemt begin september afscheid als wethouder.

Lees HIER een groot interview met de vertrekkende wethouder dat verscheen in de aanloop naar de verkiezingen van 2022.