Eric-Jan de Haan: Politiek gaat niet snel genoeg voor halve ADHD’er

0
Eric-Jan de Haan (foto: VVD Lochem)

LOCHEM – Wethouder Eric-Jan de Haan (VVD) is op 1 september wethouder af. Hij maakt de overstap naar Royal HaskoningDHV. Voor de fusie van de twee advies- en ingenieursbureaus was hij al eens werkzaam voor DHV. Hij wordt senior projectmanager en gaat zich bezighouden met de transitie op het gebied van klimaat, wonen, energie, landbouw en mobiliteit. De politiek verlaat hij met gemengde gevoelens. Enerzijds merkte hij dat je daadwerkelijk aan knoppen kunt draaien. Anderzijds is het hem te stroperig.

Bestuurders die tussentijds vertrekken kunnen niet altijd op waardering rekenen. De Haan zegt daar niet veel van gemerkt te hebben. “Ik krijg overwegend positieve reacties en felicitaties. Mensen die mij kennen begrijpen het ook wel. Met name in mijn eerste periode als wethouder moest ik erg wennen. Op de inhoud werken en zaken rijp maken voor besluitvorming vind ik prachtig. Maar als halve ADHD’er gaat de politiek me eigenlijk niet snel genoeg”, zo zegt hij.

Raadslid

Hij was van 2014 tot 2018 raadslid voor de VVD. In mei 2018 werd hij wethouder. Na de verkiezingen van 2022 keerde hij terug als wethouder met economie, recreatie en toerisme, mobiliteit en bestuurlijke vernieuwing in zijn portefeuille. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van Stichting Achterhoek Toerisme en bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Ook was hij actief binnen de Stedendriehoek (voorheen Cleantech Regio).

Over de politiek in het algemeen zegt hij verder: “Het lijkt enerzijds steeds minder over de inhoud te gaan, terwijl anderzijds juist te veel op details wordt gefocust. En er is naar mijn smaak veel te veel aandacht voor chagrijn. We zouden veel meer moeten omarmen wat we hebben.” In praktische zin noemt De Haan de debatten in de gemeenteraad. Daarbij heeft hij zich vaak moeten verbijten.

Ingewikkeld

“Als wethouder mag je namens het college reageren op bijvoorbeeld een motie of amendement. Met de discussie daarna mag je je niet meer bemoeien. Dat vind ik lastig, want je hoort dan vaak dingen voorbijkomen die aantoonbaar niet kloppen of waar je graag nuances zou willen aanbrengen. Ik vind het ingewikkeld dat je dan niets meer mag zeggen. Mijn advies zou zijn om hier verandering in proberen aan te brengen.”

De genoemde stroperigheid draagt volgens De Haan bij aan de kloof tussen politiek en inwoners. “Die kloof moet juist worden verkleind. Dat blijkt uiterst moeilijk. Ik heb het bijvoorbeeld geprobeerd via een binnenstadraad voor Lochem. Dat is niet gelukt.” De kern Lochem heeft geen klankbordgroepen, zoals de dorpsraden in andere kernen. Op de vraag wat hij vindt van de instelling van een Burgerberaad zegt hij: “Dat vind ik ingewikkeld. Ik vraag me af of de investering in geld en tijd in verhouding staat tot wat het uiteindelijk oplevert.”

10 jaar

Hij werkte in het verleden al bij DHV. “Daar hebben ze destijds veel in me geïnvesteerd. Het voelde toen ook wat vreemd dat ik uiteindelijk bij concurrent Tauw in Deventer in dienst trad. Mijn leven lijkt cycli van 10 jaar te kennen. Na 10 jaar politiek keer ik nu terug naar het advieswerk. De maatschappelijke uitdagingen die er liggen spreken me erg aan. Zoals stikstof, klimaar en energie. Bij Royal HaskoningDHV werken heel veel techneuten. Aan mij de taak om de techniek in begrijpelijke taal te communiceren met gemeenteraden, regio’s en organisaties zoals LochemEnergie. Het is niet ondenkbaar dat ik in de toekomst nog wel eens opduik tijdens een politieke avond in het gemeentehuis om toelichting te geven op plannen.”

Als het gaat om het wethouderschap, dat zo’n vijf-en-een-half jaar duurde, kijkt Eric-Jan de Haan vooral met trots terug op het feit dat hij een aantal bedrijven in de gemeente heeft kunnen houden en dat de binnenstadplannen, inclusief Graafschapterrein en Julianaweg, konden worden opgestart en deels al afgerond. En ook samen met Achterhoek Toerisme zijn de nodige stappen gezet die het toerisme in de regio een boost gaven.

Rondweg

Verder is het werk aan de voltooiing van de Rondweg Lochem, na decennia van treuzelen, nu echt op de wagen. Dat is op de eerste plaats een provinciaal project, maar De Haan zat er steeds bovenop en hield waar nodig warme pleidooien voor het belang ervan voor Lochem en het achterland. Ook in Eefde werd een groot infrastructureel project tot een goed einde gebracht. De Haan zegt: “Ik al eerder gezegd dat alle gele verkeersborden van het land tijdelijk in onze gemeente staan. Er komt momenteel heel veel bij elkaar. Dat is soms even doorbijten, maar het wordt écht beter.”

Trots is hij ook op de ontwikkeling van de economische agenda en het feit dat ‘t Baken – het loket voor zorg, werk en inkomen – succesvol is ingebed in de gemeentelijke organisatie. En tenslotte bemoeide de scheidende wethouder zich intensief met de verwikkelingen rond de buslijnen in de gemeente.

Familiair

Het eerste college waarin hij actief was, met GroenLinks en GB, noemt hij terugkijkend vooral ‘zakelijk’. “Het huidige college zou ik eerder familiair noemen. Die samenwerking, maar ook met de ambtenaren en de gemeenteraad, ga ik zeker missen. De ambtenaren zullen me waarschijnlijk vooral herinneren als die wethouder die altijd alles wilde weten”, zegt hij lachend.

Op de vraag of hij een advies heeft voor zijn opvolgster en partijgenoot Ria Leliveld, zegt hij: “Ik heb me niet met mijn opvolging beziggehouden en ik ga me er ook niet mee bemoeien. Ria weet heel goed wat er speelt en nieuw enthousiasme op deze post kan nooit kwaad.” Hij noemt nog wel twee zaken die de komende tijd de nodige aandacht vragen. Dat zijn de ontwikkeling van het stationsgebied en het evenementenbeleid.

Vrijwilliger

Eric-Jan de Haan woont op een steenworp afstand van het Lochemse gemeentehuis. “Ik blijf hier wonen, al was het maar omdat ik ook nog actief blijf in het bedrijf van mijn vrouw (Praktijk voor Fysiotherapie De Brug – red.). Het dagelijkse rondje met de hond rond het gemeentehuis zal voortaan wel wat anders voelen.” Hij wil zich verder graag maatschappelijk inzetten in Lochem. “Ik was eerder als vrijwilliger actief bij de hockeyclub en het openluchttheater. Zoiets ga ik weer zoeken. Daar heb ik echt zin in.”

Eric-Jan de Haan neemt op dinsdag 5 september afscheid met een receptie in het gemeentehuis (16.00-18.00 uur). Diezelfde dag wordt zijn opvolger Ria Leliveld geïnstalleerd.