LOCHEM – Eric-Jan de Haan (54) is lijsttrekker voor de VVD. Sinds 2018 is hij bovendien wethouder. Er lopen nog een aantal zaken waar hij dolgraag mee verder wil. Op het gebied van de lokale economie, maar zijn hart ligt ook bij het toerisme in zowel de gemeente als de Achterhoek. Maar eerst, zoals gebruikelijk in deze serie: Wie is de mens achter de lijsttrekker?
Acht portretten van lijsttrekkers
In de weken tot aan de gemeenteraads-verkiezingen presenteert LohemsNieuws wekelijks een uitgebreid portret met de lijsttrekkers van de acht partijen die in de gemeente Lochem meedoen. Daarbij gaat het slechts ten dele over politiek. Vooral de mens achter de lijsttrekker moet naar voren komen. Waar stond de wieg, wat voor kind was het en hoe zag de carrière er tot nu toe uit? Via een lijstje met trivia-vragen komen we bovendien details te weten over onder meer hobbies, favoriete muziek en de favoriete plek in de gemeente.
– Lees HIER aflevering 1 over Henk van Zeijts (GroenLinks)
– Lees HIER aflevering 2 over Calle Janssen (LochemGroen!)
– Lees HIER aflevreing 3 over Marleen van der Meulen (D66)
Eric-Jan zag het levenslicht in ‘t Harde, de bekende legerplaats op de Noord-Veluwe. Geen wonder, want zijn vader was beroepsmilitair. “Onze hele familie kwam uit Rotterdam en omgeving. Ik ben een nakomertje en 10 jaar jonger dan mijn middelste broer. Vader was aanvankelijk marechaussee in Hoek van Holland maar kreeg een andere functie binnen de Landmacht”, zo legt hij uit. “Moeder was huisvrouw. Ik kom uit een klassiek gezin. Mijn vader kwam tussen de middag gewoon thuis een boterham eten.”
School
De basisschool, die toen nog gewoon lagere school heette, was de Petraschool in ‘t Harde. “De bewoners zeggen zelf óp ‘t Harde”, zo zegt Eric-Jan. Daarna volgde het VWO, het LFC (Lambert Franckens College) in Elburg. Op de vraag of hij opgroeide tussen kinderen van beroepsmilitairen, volgt een ontkennend antwoord: “Je had eigenlijk twee groepen: de boeren en de disco’s. In de plaatselijke soos botste het wel eens tussen beide groepen. Ik was destijds al een beetje politicus denk ik, want ik kon het in beide kampen prima vinden.”
Eric-Jan deed wat langer over het VWO dan de gebruikelijke 6 jaar. Een voorname oorzaak was de combinatie van een hechte groep vrienden en de liefde voor de watersport en met name zwemmen en surfen. “Als het maar even kon ging ik, op de fiets met een karretje voor de surfplank erachter, naar het Veluwemeer. Dat was 12 kilometer fietsen.” Daarnaast was zwemmen een belangrijke hobby. Dat kon, en kan, hij ook als de beste. Hij won zowel club- als regionale kampioenschappen. En niet onbelangrijk, zo geeft Eric-Jan aan: “Hier ligt de oorsprong van de relatie met zijn vrouw. Ik leerde haar daar kennen.”
Opleiding
Na het VWO verhuisde Eric-Jan naar Utrecht, nadat hij kort een opleiding tot registeraccountant (NIVRA) volgde. “Ik had het in die opleiding niet erg naar mijn zin en dat leidde zelfs tot frictie in de relatie. Jannet sprak mij op een gegeven moment indringend toe en zei: ‘Zou je niet eens iets leuks gaan doen?!’ Ik luisterde toen al erg goed naar haar, dus niet lang daarna ben ik sociale geografie gaan studeren”, zo vertelt hij. Ook Jannet studeerde in Utrecht dus de keuze voor de locatie was gelijk duidelijk. Ze studeerde fysiotherapie en is tegenwoordig mede-eigenaar van de praktijk De Brug aan de
Haalmansweg.
Die nieuwe studie bleek wel een schot in de roos. “Een hele leuke opleiding. Met veel geschiedenis en informatie over hoe de wereld in elkaar steekt. Dat interesseerde me altijd al. In de sociale geografie leer je veel over de leefomgeving.” Het hoeft geen betoog dat dit wel van pas komt in zijn huidige rol als wethouder met onder meer binnenstad en openbare ruimte in zijn portefeuille.
Planoloog
Eric-Jan ging daarna aan het werk als adviseur en planoloog en had in die hoedanigheid voortdurend te maken met mensen uit de publieke sector. Hij werkte in Amsterdam en woonde in Hilversum. Zijn werkgever was Hofstra Verkeersadviseurs. Eigenaar Pieter Hofstra was jarenlang lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Het bedrijf had ook een vestiging in Leeuwarden en Eric-Jan werd gevraagd om daar aan de slag te gaan. Dat zorgde, na een jaar van pendelen vanuit Hilversum, voor een verhuizing naar het Friese Akkrum.
Een cursus Fries was een must. “Ik versta het nog steeds goed, maar spreken lukt me het best tijdens een gezellig onderonsje, met een biertje erbij om de tong los te maken”, zo zegt hij. In Friesland werden dochter Franka en zoon Mark geboren. Door zijn werk en zijn contacten met werkgever Pieter Hofstra raakte Eric-Jan in de jaren ’90 ook politiek geïnteresseerd. Hij meldde zich aan als lid van de VVD. “Ik ben altijd een liberaal in hart en nieren geweest”, zo zegt hij zelf.
Naar Lochem
Zijn eerste functie binnen de partij was het bestuurslidmaatschap van de VVD-afdeling Boarnsterhim, de inmiddels opgeheven gemeente waar Akkrum onder viel. De loopbaan kreeg een andere wending toen hij aan de slag ging voor DHV, dat tegenwoordig Royal HaskoningDHV heet. Aanvankelijk was zijn standplaats Groningen, maar toen kwam de vraag of hij de leiding op zich wilde nemen van de vestigingen in Hengelo (O) en Arnhem. Het lag voor de hand om op huizenjacht te gaan in het gebied tussen beide plaatsen.
Lochem kwam in beeld doordat de moeder van Eric-Jan tijdens een familiefeestje Dirk van Altena sprak. Hij was destijds directeur van woningstichting Spectrum Wonen (nu Viverion) en hield een warm pleidooi voor Lochem. “Toen zijn we hier gaan kijken en dat beviel meteen goed. We geloven erg in het lot en een goed gevoel. Het lot was ons goedgezind en we zijn verknocht aan Lochem”, zo klinkt het. Het gezin De Haan streek neer in een woning op de Molengronden. Deze werd later verruild voor de huidige ‘droomplek’ aan de Berkel. Het eigen erf is voorzien van een straatnaambordje met daarop ‘De Haanlaan’.
VVD Lochem
Omdat verhuizingen van leden altijd worden gemeld bij de plaatselijke afdelingen, kreeg Eric-Jan in Lochem al snel bezoek van een plaatselijk bestuurslid van de partij. Dat leidde ertoe dat hij begin deze eeuw toetrad tot het bestuur van de afdeling Lochem.
De verkiezingen van 2014 brachten Eric-Jan een raadszetel voor zijn partij. En 4 jaar later werd hij, na een klinkende winst van de VVD, wethouder. “Die actieve rol in de politiek was al langer een wens die ik koesterde. Ik had zoveel advieswerk gedaan voor gemeenten dat ik graag ook de andere kant eens wilde ervaren. Ik had me kunnen voorstellen dat het een sluitstuk van mijn carrière zou zijn, maar dat liep anders. Ik ben nu 54, dus ik wil voor mijn pensioen nog wel wat anders doen.” In de 10 jaar voor het wethouderschap was hij overigens actief als zelfstandig ondernemer.
Geen rasbestuurder
Zijn achtergrond past uitstekend bij zijn portefeuille met onder meer economie, verkeer, toerisme en openbare ruimte. “Voor mij is die match ook wel belangrijk. Ik ben namelijk geen rasechte bestuurder, maar werk graag vanuit inhoudelijke affiniteit. Dat geeft houvast. Ik heb overigens wel veel respect voor bestuurders die makkelijk van portefeuille wisselen en overal gedijen.”
Eric-Jan zegt verder: “Interesse is voor mij een goede drijfveer. En als voormalig projectmanager liggen klussen als de herinrichting van de Markt en de Julianaweg mij wel.” Ten aanzien van de recente herinrichting van het Graafschapterrein geeft hij een voorbeeld van wat bestuurders zoal meemaken bij dergelijke projecten. “We publiceerden een aantal varianten voor de herinrichting. We spraken met betrokkenen en iedereen die dat wilde kon reageren. We luisterden goed naar de reacties en maakten een definitief plan waarin naar onze smaak recht werd gedaan aan de inspraakreacties. Dan komen er reacties als: ‘Zie je wel, ze doen toch wat ze zelf willen'”, zo zegt hij lachend.
Politiek
Wat de politiek betreft hoopt Eric-Jan nog een termijn door te kunnen als wethouder. “Er is veel in gang gezet dat ik graag zou afmaken.” En, hoewel Lochem deel uitmaakt van de Cleantech Regio, bekent hij dat zijn hart voor een groot deel in de Achterhoek ligt. Hij is voorzitter van de Stichting Achterhoek Toerisme en voorzitter van de Achterhoekse Tafel voor portefeuillehouders op het gebied van vrijetijdseconomie.
Wat landbouw en toerisme betreft is Lochem meer op de Achterhoek gericht dan op de stedendriehoek met Apeldoorn, Zutphen en Deventer. “De Achterhoek is een hele innovatieve regio en niet alleen op landbouwgebied. Na de regio Eindhoven komen hier volgens mij de meeste octrooiaanvragen vandaan.” Qua landbouw ziet hij de uitdagingen die er liggen. “De transitie wordt moeilijk en is mede afhankelijk van technische ontwikkelingen. Maar ook natuur-inclusieve landbouw en korte ketens zijn hoogst interessant. Beide kanten moeten niet met de ruggen tegen elkaar gaan staan.”
Als fervent wandelaar kent Eric-Jan Lochem en omgeving inmiddels op zijn duimpje. Hij is actief bij de hockeyclub, gaat graag naar de schouwburg of een concert en ontdekt graag nieuwe plekken en mensen.
Eric-Jan de Haan in ‘t kort:
We vragen elke lijsttrekker om een aantal vragen in slechts enkele woorden te beantwoorden.
Deze week:
Eric-Jan de Haan, lijsttrekker VVD
Woonplaats: Lochem
Leeftijd: 54
1. Mooiste plek in de gemeente?
Het openluchttheater van Lochem
2. Favoriete boek?
‘Karakter’ van F. Bordewijk
3. Favoriete muziek?
Jaren ’80 en Within’ Temptation
4. Huisdieren?
Bordercollie Tom, kat Miep en alle dieren in de tuin
5. Hobby’s?
Zwemmen, wandelen, hockey, reizen en gewoon eropuit.
6. Sport (actief of passief)?
Zwemmen, hockey
7. Op welke persoon zou je stemmen als je niet op je eigen partij mag stemmen?
Coby Wiltink (voorheen CDA, nu GB)
8. Gezinssamenstelling?
Echtgenote Jannet, dochter Franka, zoon Mark (plus ‘aanhang’ Joost en Barbara)