Ria Leliveld beoogd opvolgster van wethouder Eric-Jan de Haan

0
Ria Leliveld van de VVD (foto: PR/VVD)

LOCHEM/EEFDE – Ria Leliveld is door de VVD voorgedragen als opvolgster van vertrekkend wethouder en partijgenoot Eric-Jan de Haan. De 57-jarige inwoonster van Eefde is nu nog fractievoorzitter van liberalen in de Lochemse gemeenteraad. Ze is opleidingsmanager in de zorgsector. Die functie legt ze neer als de benoeming een feit wordt.

[Dit nieuws werd op 11 augustus naar buiten gebracht door de VVD. Door ziekte en gebrek aan bezetting van de redactie kan het pas nu worden gemeld]

Toen Eric-Jan de Haan zijn vertrek naar Royal HaskoningDHV aankondigde is een sollicitatieprocedure voor zijn opvolging gestart. De fractie schaarde zich unaniem achter Ria Leliveld.  “Ria Leliveld is gedreven in wat zij doet, en combineert dit met interesse
in mensen. Ze stelt de inwoner centraal en het belang van Lochem voorop. Ze is 20 jaar ondernemer geweest en heeft ook ruime ervaring binnen organisaties. Ze is een expert leren en ontwikkelen in organisaties en heeft binnen onze fractie in korte tijd carrière gemaakt. Dit maakt haar tot een uitstekende kandidaat”, zo laat de fractie weten.

Achtergrond

Ria Leliveld is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Sinds maart 2018 is ze raadslid voor de VVD. Op 1 oktober 2021 volgde ze Erik Haverkort op als fractievoorzitter. Haverkort is nu lid van de Tweede Kamer. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 voerde Leliveld namens de VVD de verkennende gesprekken en de onderhandelingen. Dit leidde in mei 2022 tot een bestuursakkoord met Gemeentebelangen en Meedenken met Lochem.

Zelf zegt de kandidaat wethouder: “Het zomerreces stond voor onze fractie in het teken van het vinden van een opvolger. Ik ben hier zelf toen ook serieus over gaan nadenken. Er liggen veel maatschappelijke uitdagingen in de gemeente Lochem waarvoor ik mij wil inzetten. Ik ben dankbaar dat mijn fractie mij voordraagt als wethouder en ik zie uit naar het politieke weerzien in september.”

Vrouwelijk college

Als Ria Leliveld wordt benoemd telt Lochem drie vrouwelijke wethouders. Het college bestaat verder uit burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, Marja Eggink (GB), Wendy Goodin (GB) en Lex de Goede (MmL). Ook gemeentesecretaris/directeur Dorique Kerkdijk draagt bij aan het feminine gehalte van het gemeentebestuur. Dit in schril contrast tot het vorige college dat ook wel ‘de herensociëteit’ werd genoemd.

De gemeenteraad stemt tijdens de politieke avond van dinsdag 5 september over de kandidatuur van Ria Leliveld. Diezelfde dag wordt in het gemeentehuis officieel afscheid genomen van Eric-Jan de Haan. Een interview met hem verschijnt kort daarvoor.

In de video hieronder stelt Ria Leliveld zich voor. Deze video stamt uit september 2022: